Kalimah Allah: Pertembungan MP Zul-Khalid berterusan

0 ulasan
 

Pertembungan pendirian kedua-dua ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu dari PKR dan Shah Alam PAS menerusi tulisan blog masing-masing berhubung polemik penggunaan kalimah “Allah” berterusan.


Ketika Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin sekali lagi mendesak Khalid meletakkan jawatan beliau dan keluar PAS, rakan sejawatannya dari PAS itu pula tidak menyerang wakil rakyat PKR secara langsung tetapi terus mempertahankan pendirian beliau.


“Saya telah mengemukakan bukti dan fakta bagaimana tindak-tanduk YB Khalid bercanggah dengan arus perjuangan PAS.


“Malah sikap beliau adakalanya memalukan PAS dan kepimpinannya sendiri.


“Sebab itu saya sekali lagi menyeru YB Khalid supaya menimbang untuk keluar daripada PAS kerana saya berpendapat sikap dan tindak-tanduk beliau akan menghakis kepercayaan dan keyakinan umat Islam kepada perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS,” kata Zulkifli dalam tulisan blognya.


Malah kata Zulkifli, beliau berpendapat sikap dan tindak-tanduk Khalid lebih sesuai untuk beliau duduk bersama dengan DAP.


“Tetapi itu hak beliau untuk memikirkannya,” katanya.


Dalam tulisannya Sabtu lalu, Zulkifli meminta Khalid meletakkan jawatan kerana berpendirian seolah-olah menyokong penggunaan perkataan “Allah”.


Zulkifli meminta Khalid menyertai DAP dengan keluar PAS.


Khalid pula membalas dengan mengatakan Zulkifli tiada “locus standi” untuk bercakap mengenai dasar PAS dan beliau beliau selaku pemimpin PAS.


Oleh itu Khalid mendesak Zulkifli keluar PKR dan menyertai PAS.


Kali ini, Khalid dalam tulisannya berkata sebenarnya isu semasa ini merupakan sesuatu yang menguntungkan umat Islam.


“Ia mampu menjelaskan kepercayaan tauhid yang dibawa Islam di kalangan umat Islam dan bukan Islam. Sambil itu ia membuka pintu dakwah kepada golongan bukan Islam, khususnya golongan ahli kitab,” katanya Khalid yang juga Yang Dipertua PAS Shah Alam.


Namun tegas Khalid ia a sengaja dikelirukan oleh pihak tertentu demi kepentingan politik mereka dan untuk mencari titik perbalahan menakutkan ummat Islam dan mengelirukan umat Islam dengan lebih lagi.


“Melalui kekeliruan ini mereka akan terus berkuasa, kerana rakyat yang keliru mudah ditipu dan dikuasai,” katanya.


Katanya, adalah jelas masalah kalimah Allah yang ingin digunakan oleh bukan Islam adalah masalah yang diada-adakan.


“Yang membezakan Islam dan bukan Islam adalah konsep tauhid dan keRasulan Nabi Muhammad (SAW) bukan kalimah Allah.


“Ini sebenarnya perkara asas dan wajib difahami oleh semua ummat Islam.


“Dengan kefahaman ini mereka mampu menangkis segala usaha untuk mengelirukan mereka (sekiranya ada) dengan penggunaan kalimah Allah oleh yang bukan Islam,” katanya.


Beliau menambah tanpa kefahaman ini, hakikatnya mereka sudah pun berada dalam kekeliruan walaupun tiada pihak lain yang menggunakan kalimah “Allah”.


“Dari sudut dakwah Islamiah, sekiranya orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah maka ia memudahkan kita berdakwah kepada mereka,” katanya.Malam tadi, PAS mengambil pendirian “terbuka” dalam isu kontroversi terbaru dengan menegaskan penggunaan perkataan “Allah” dibenarkan untuk digunakan oleh agama samawi seperti Kristian dan Yahudi.Bagaimanapun parti itu menegaskan penggunaan kalimah “Allah” secara salah dan tidak bertanggungjawab wajar dielakkan supaya ia tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama dalam negara ini.


“PAS memberikan peringatan kepada semua pihak supaya tidak menyalahgunakan perkataan Allah bagi mengelirukan atau menjadikan politik murahan untuk mendapat sokongan rakyat.


“Al-Quran telah menyarankan cara yang betul menggunakan perkataan Allah sebagaimana yang dinyatakan dalam surah Al Imran ayat 64,” kata Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam kenyataan dikeluarkan tengah malam tadi.

Iklan

sila klik ~ Jus Hebat Untuk Lelaki dan Wanita

sila klik ~ Bisnes Tanpa Modal Walau Sesen Pun - Komisyen 100 - 200 peratus

sila klik ~ RM 1.00 setiap pendaftaran

Komen sajer ler...