Sosilawati mengaku nikah di Songkhla tapi belum didaftar

0 ulasan
 
PETALING JAYA, Jan 4 — Usahawan kosmetik terkemuka Datuk Sosilawati Lawiya mengaku beliau telah bernikah dengan suami barunya di selatan Thailand, 25 Nov lalu.


Bagaimanapun Sosilawati berkata pernikahan tersebut belum didaftarkan di mana-mana pejabat agama di negara ini bagi membolehkan status mereka sah diperakui di bawah undang-undang negara ini.


Beliau juga menafikan laporan akhbar bahawa telah dipanggil untuk berada di Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) untuk menunjukkan surat nikah hari ini.


“Hari ini saya tak ke Jais sebab tiada apa-apa pemberitahuan yang meminta saya pergi Jais.


“Kalau saya dipanggil saya akan pergi,” katanya lagi.


Sosilawati menjelaskan pihaknya tidak berbuat demikian sehingga kini atas alasan mahu menjaga perasaan anak-anak serta pelbagai pihak.


“Kak Wati sudah bernikah di Songkhla pada 25 Nov lalu tapi masih belum daftarkan pernikahan kami di sini... sebab mahu jaga perasaan anak-anak saya serta pelbagai pihak.


“Sebab anak-anak ini tidak dapat terima lagi pernikahan saya dan suami saya dalam waktu ini,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider petang ini.


Sosilawati yang masih melalui majlis Sulh (perbincangan) kes tuntutan RM1.38 juta dengan bekas suaminya, Nash, penyanyi kumpulan rock Lefthanded, di Mahkamah Tinggi Syariah didakwa telah ditangkap berkhalwat tengah malam Jumaat lalu.


Serbuan dilakukan di Astana Damansara Kondominium di sini ekoran aduan masyarakat sekeliling.


Serbuan khalwat tersebut difahamkan dibuat kira-kira 12.30 tengah malam.


Sosilawati dan Nash yang mendirikan rumah tangga pada 16 Nov 2006 telah bercerai pada Mei lalu.


Ketika ditanya mengenai dakwaan penangkapan khalwat oleh Jais, Sosilawati menafikan pertuduhan itu kerana lelaki yang disyaki 'berkhalwat' dengannya adalah suami beliau.


Laporan akhbar hari ini pula menyebut Jais telah mengarahkan Sosilawati agar hadir ke pejabat Jais di Shah Alam untuk mengemukakan surat nikah.


Laporan itu yang memetik Pegawai Perhubungan Awam Jais Mohd Hidayat Abd Rani berkata arahan berkenaan dikeluarkan bagi membolehkan jabatannya membuat siasatan berhubung dakwaan pengesahan perkahwinan mereka.


Mohd Hidayat berkata arahan berkenaan dikeluarkan bagi membolehkan Jais membuat siasatan berhubung dakwaan pengesahan perkahwinan mereka.


Sekiranya benar pasangan itu bernikah, mereka akan dibebaskan. Namun masih didenda mengikut Seksyen 40(2) Enakmen Undang-undang Keluarga Islam 2003 atas kesalahan tidak mendaftarkan perkahwinan selepas bernikah di luar negara yang sabit kesalahan akan didenda RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali.


Peguam yang mewakili Sosilawati dalam kes ini, Datuk Ahmad Zaidi Mohd. Zin ketika dihubungi memberitahu laporan tersebut tidak benar sama sekali.


Sehingga kini, anak guamnya hanya perlu menghadiri sesi bimbingan dan kauseling, bukannya diarahkan hadir membawa surat nikah.


“Ini kerana tiada sebarang notis dikeluarkan oleh Jais berhubung dakwaan itu,” kata beliau.


Sosilawati turut menegaskan supaya isu ini tidak perlu digembar-gemburkan tanpa sebarang bukti kukuh kerana bimbang ia akan mengeruhkan lagi keadaan.

Iklan

sila klik ~ Jus Hebat Untuk Lelaki dan Wanita

sila klik ~ Bisnes Tanpa Modal Walau Sesen Pun - Komisyen 100 - 200 peratus

sila klik ~ RM 1.00 setiap pendaftaran

Komen sajer ler...