Nik Aziz Ditipu Menantu?

1 ulasan
 
Dari pagi tadi asyik dapat SMS dan panggilan telefon dari sahabat-sahabat Kelantan tentang kemunculan banner misteri yang mendakwa ‘Nik Aziz Ditipu Menantu…Biarkan….Biarkan…”. Nama Ariffahmi terpampang jelas dengan tujuh tuduhan dilontarkan seperti dalam gambar dibawah.

Saya tidak mahu berbicara panjang soal Ariffahmi sebab kes beliau sedang disiasat oleh SPRM dan beliau juga sudah mengumumkan akan meletakkan jawatan pada bulan Mac ini. Bagi saya semuanya yang berkaitan dengan Ariffahmi sudah selesai kecuali kes SPRM beliau yang belum dibuktikan lagi. Maklumlah yang menuduhnya adalah orang Umno, maka pening juga SPRM nak reka bukti untuk kaitkan dengan beliau dan Tok Guru Nik Aziz.

Seluruh rakyat Kelantan dan rakyat Malaysia yang sayangkan Tok Guru pasti kesal melihat banner ini. Jelas banner ini menyerang Tok Guru secara langsung dan mahu menunjukan beliau adalah seorang pemimpin yang bodoh, senang ditipu dan mementingkan kroni.Adakah Tok Guru seorang yang bodoh sehingga tidak tahu intan dan permata. Beliau memilih Ariffahmi sebagai CEO PMBK setelah berbincang dengan beberapa exco kanan termasuk YB Husam yang kita segani dan juga penasihat undang-undang Kerajaan Negeri. Adakah mereka semua bodoh-bodoh juga!Bodohkah Tok Guru kerana memilih Ariffahmi sebagai menantu? saya sebagai seorang ayah yang ada anak perempuan pun tidak akan menyerahkan anak saya kepada orang-orang yang tidak diketahui latar belakangnya. Apa lagi kalau dia seorang penipu. Saya akan selidik dulu siapa dia dan saya yakin Tok Guru dan abang-abang Nik Amalina sudah menyiasat semua ini. Yang pasti, bukan senang nak jadi menantu Tok Guru.Saya juga tertanya-tanya, benarkah Ariffahmi bukan Engineer (Ir). Seorang teman yang juga Ir, sudah menyemak perkara ini tidak lama dulu dah mengesahkan memang beliau adalah Member of Institution of Engineers Malaysia (MIEM) yang berdaftar. Kalau saya yang percaya mungkin ramai yang pertikaikan, itu tak mengapa. Tapi kalau Tok Guru yang percaya, orang yang ada ilmu takkanlah dia percaya buta-buta kalau tak da bukti. Kalau tak benar, sudah pasti Tok Guru sudah menegur beliau kerana itu juga boleh memburukan imej Tok Guru.Pada saya, salah Ariffahmi adalah kerana dia menantu Tok Guru. Itulah kesilapan beliau yang hakikatnya sudah tersurat oleh takdir Allah. Ramai nak jadi menantu Tok Guru tapi dia yang dapat, jadi tidak mustahil ramai orang yang dengki.Ok. Cukup pasal Ariffahmi. Saya sebenarnya kesal dengan orang yang menyebarkan banner ini. Secara tersirat, saya melihat banner ini segaja disebarkan bagi memburukkan imej Tok Guru. Secara tersurat, memang nampak macam nak kenakan Ariffahmi. Tapi bila fikir balik, beliau sudah tiada kepentingan.Ada juga yang kaitkan banner ini dengan penulisan YB Husam yang menegur amalan kroni dalam kalangan pemimpin-pemimpin di Malaysia. Mereka mengambil kesempatan atas teguran terbuka Husam untuk mengenakan Tok Guru.Melihat kepada reka bentuk dan jenis banner yang digunakan (tarpolin), saya yakin. Ini adalah kerja-kerja terancang yang tidak dibuat bersendirian. Dalang disebalik kerja-kerja memburukan imej Tok Guru ini adalah mereka yang mempunyai sumber kewangan yang banyak kerana saya difahamkan banner ini disebarkan dibanyak kawasan di Kelantan bermula di Kota Bharu.


Gambar-gambar ini diambil dari blog-http://jiwokelate.wordpress.com/Saya juga terkejut bila membaca komen di blog Jiwo Kelate tentang hal banner ini


-”Hai susah sangatkah nak selesai isu ini. Ketika Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz Omar cadang letak jawatan segera tidak diendahkan …. ha ni lah padahnya”


-Nampak macam marah Bro Wan Johari. Saya malas nak ambil pusing, sebab mungkin beliau ada masalah peribadi dengan Ariffahmi.Tapi saya agak kesal bila beliau menulis dalam entri bertajuk Wan Nik Setpol TokGuru MB;“Ingat Wan Nik, Jagalah molek Tok Guru tu. Tok Guru, Bila nak buang oghe notis bereti serta merta, bila nak buang anak menantu kena notis tiga bulan. Double standard eh bukan double standard, Baso dia dah TokGuru.Bukan Anual Bakri sore jah kena berhenti serta merta (24 jam), kawe pun kena juga (bukan bawah TokGuru direct tapi kira bawah kerajaan negeri jugaklah), ambo kena tahun 1994 lagi. Memang Tok Guru ‘baso tak adil mana, bab ni. Maaf la weh, amba kata gitu. Muga ambo ada pengalaman juga. Amba tak perugi duit kerajaan Kelantan RM50 juta pun. Aaah cerita lain kalilah, member-member Bloger ajak makan pulak.”Saya ingat orang luar jer serang Tok Guru. Saya tak kisah kalau orang nak serang Ariffahmi, tapi kalau sampai keluar banner nak pertikai kredibiliti Tok Guru dan sindir Tok Guru dalam Blog, saya rasa itu tak jantan.Saya tak fikir Wan Johari ada kena mengena dengan banner tu, tapi kalau komen-komennya sebegitu tidak mustahil ada orang fikir macam itu.Pada saya, mungkin yang sebar banner tu adalah puak-puak Umno yang mabuk todi sampai lupa yang Tok Guru tu Ulama’ yang banyak ilmu dan bertindak ikut akal bukan nafsu. Kalau bukan puak-puak Umno, mungkin juga fraksi mereka yang tak puas hati dengan Tok Guru kerana dipecat dari PMBK tetapi masih ada ramai kawan dalam PAS yang melindunginya.Siapa pun dalang disebalik ini semua, memang orang itu patut dilaknat oleh ahli-ahli PAS yang sayangkan Tok Guru. Kalau nak marah pada Ariffahmi, marahlah. Saya dan orang PAS tak peduli, tapi jangan serang Tok Guru curi-curi macam nie. Ini memang kerja orang penakut. Kalau nak Tok Guru letak jawatan, cakap terus terang. Jangan pukul menantu, sindir Tok Guru.Saya berharap agar mereka yang menganggap diri mereka sebagai Blogger PAS tidak menyusahkan Tok Guru. Hormatilah beliau sebagai Mursyidul Am PAS. Jangan bertindak ’overboard’ hingga memudaratkan imej Tok Guru dan parti keseluruhannya. Jika Umno menyerang Tok Guru dan PAS melalui isu ini, ternyata anda telah memberikan kerjasama yang baik pada mereka dan memudahkan kerja-kerja cybertrooper Umno menyerang parti. Maka secara tidak langsung anda juga dianggap pengkhianat atau musuh dalam selimut. Dan paling glamer skali, orang akan mula memikir bahawa andalah fraksi Umno yang sebenarnya kerana memberikan banyak peluru untuk Umno menyerang PAS. Jadi saya berharap, hentikanlah kebodohan itu sebelum anda menjadi kuda tungganggan cybertrooper Umno. ~ SUMBER ~

One Response so far.

  1. Tanpa Nama says:

    Soalan hang tu aku jawab ya. Nak tahu maklumat lanjut, hang pergi tanya mana-mana orang PAS di peringkat cawangan di kelantan yang tak ada kepentingan dalam kerajaan negeri, MPKB, anak-anak syarikat kerajaan. Aku tak mahu jawab lanjut. Kalau orang macam Wan Jo dan Ust Wan G yang minum dari pukul 1 sampai 4 pagi di Restoran Takwa berpandangan sedemikian, hang ni sapa?

Iklan

sila klik ~ Jus Hebat Untuk Lelaki dan Wanita

sila klik ~ Bisnes Tanpa Modal Walau Sesen Pun - Komisyen 100 - 200 peratus

sila klik ~ RM 1.00 setiap pendaftaran

Komen sajer ler...