TT saman Manohara & Daisy

1 ulasan
 

KUALA LUMPUR: Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Ismail memfailkan saman RM105 juta terhadap isteri beliau, Cik Puan Temenggong, Manohara Odelia Pinot dan ibunya, Daisy Fajarina di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini.


Jumlah yang dituntut itu melibatkan kedua-dua mereka.


Daripada jumlah itu, RM35 juta adalah tuntutan ganti rugi teladan, RM35 juta ganti rugi teruk dan RM35 juta lagi ganti rugi pampasan.


Dalam saman untuk serahan di luar bidang kuasa itu, Tengku Fakhry menamakan Daisy sebagai defendan pertama manakala Manohara pula defendan kedua.


Mereka diberikan 21 hari untuk memfailkan tuntutan pembelaan.


BERITA TERDAHULU


KUALA LUMPUR: Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Fakhry Sultan Ismail memfailkan writ untuk memulakan saman fitnah terhadap isteri beliau Manohara Odelia Pinot dan ibunya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini.


Writ difailkan pukul 9.30 pagi tadi.


Kira-kira setengah jam kemudian beliau memperoleh kebenaran untuk permohonannya didengar di hadapan Penolong Kanan Pendaftar Safarudin Tambi.


Ia merupakan susulan kes yang difailkan pada 5 Julai lalu.


KES SUSULAN


Awal bulan ini, Tengku Muhammad Fakhry memfailkan dua saman iaitu tuntutan kembali setia dan memulangkan wang yang dipinjamkan terhadap isterinya, Manohara Odelia Pinot.


Tuntutan hutang RM972,750 - wang yang dipinjamkan kepada Manohara difailkan di Mahkamah Tinggi Syariah Kota Bharu manakala soal kembali setia pula difailkan di Mahkamah Rendah Syariah Kota Bharu.


Saman tuntutan dibuat mengikut Seksyen 8(a) Enakmen Tatacara Mal Mahkamah Syariah (Negeri Kelantan) 2002.


Kedua-dua permohonan tuntutan diterima oleh Ketua Pendaftar Mahkamah Rayuan/Tinggi Syariah Kelantan, Abu Bakar Abdullah Kutty.


Mahkamah menetapkan 2 Ogos ini untuk sebutan semula kedua-dua kes tersebut.


Isu bekas model Indonesia, Manohara, 17, mendapat liputan meluas daripada media Indonesia dan tempatan berikutan ibu Manohara, Daisy Fajarina mendakwa anaknya didera ketika berada di Malaysia selepas berkahwin dengan Tengku Temenggong Kelantan, 31.


Pasangan diraja itu berkahwin pada 26 Ogos 2008.

One Response so far.

  1. Daisy dalang segala masalah yang berlaku.. memperalatkan anak demi kepentingan diri sendiri.

Iklan

sila klik ~ Jus Hebat Untuk Lelaki dan Wanita

sila klik ~ Bisnes Tanpa Modal Walau Sesen Pun - Komisyen 100 - 200 peratus

sila klik ~ RM 1.00 setiap pendaftaran

Komen sajer ler...