Lilin ditangan Nizar, Zambry pulak yang terasa panas...

0 ulasan
 
Menteri Besar Haram Perak yang diminta mengulas tindakan Nizar menyertai majlis menyalakan lilin anjuran DAP Perak semasa memperingati kematian Teoh di Ipoh tempohari antara lain berkata, Ulama PAS patut mengeluarkan satu fatwa berhubung tindakan Nizar itu.


Mengakui beliau bukanlah seorang ulama Zambry berkata "Saya bukan ulama nak komen tentang tindakan Nizar. Biar orang agama komen tentang ini. Biar tok guru komen. Dia banyak tok Guru (Nik Abdul Aziz dan Abdul Hadi). Dia (Mohammad Nizar) pun tok guru juga. Dia pandai baca Quran, bagi ceramah, bagi khutbah di masjid. "Dia lagi tahu apa yang dia buat," tambah Zambry lagi, yang nadanya mungkin untuk mencari salah Nizar dalam hal ini.

Belum pun sempat dua tok Guru yang diakui oleh si Zambry sebagai 'orang agama' membuat kenyataan, Timbalan Mufti Negeri Kedah, Syeikh Marwazi Dziyauddin yang diminta mengulas pekara ini menyatakan, Perhimpunan menyalakan lilin sebagai memperingati si mati bukan amalan keagamaan dan hanya dianggap sebahagian budaya masyarakat bukan Islam.


Berikutan itu, orang Islam yang turut hadir pada perhimpunan seumpama itu, hanya sekadar memberi sokongan moral dan tidak salah di sisi agama.

“Lilin bukannya alat keagamaan. Majlis memperingati yang diadakan itu pun tiada unsur-unsur keagamaan. Oleh itu, tidak salah sekiranya rakan-rakan Islam turut hadir memberi sokongan atau penghormatan terakhir,” katanya.

Syeikh Marwazi berkata, penyokong Islam yang hadir kemungkinan sekadar memberi sokongan politik, malah perhimpunan itu juga adalah berlandaskan fahaman politik, dan bukannya keagamaan.

“Mereka yang hadir juga tidak membuat sesuatu yang merujuk kepada perbuatan keagamaan, jika sekadar berdiri bersama lilin, tidak mengapa,” katanya.

Menurutnya, dalam kes ini, isu agama tidak timbul kerana kita hidup dalam masyarakat yang berbilang kaum dan agama.

“Kehadiran orang Islam di situ hanyalah sebagai menyokong rakan-rakan mereka dalam politik sahaja, dan sekiranya boleh menimbulkan fitnah, eloklah sekiranya mengelak daripada hadir dalam perjumpaan seumpama itu,” katanya.

Diharap dengan ulasan dari Syeikh Marwazi Dziyauddin dapatlah si Zambry dan puak-puaknya memahamkan serba sedikit situasi itu dan jangan cuba menimbulkan fitnah pada perkara yang kita sendiri tak pasti kedudukkannya. Kalau nak lebih pemahaman lagi baca disini.
Iklan

sila klik ~ Jus Hebat Untuk Lelaki dan Wanita

sila klik ~ Bisnes Tanpa Modal Walau Sesen Pun - Komisyen 100 - 200 peratus

sila klik ~ RM 1.00 setiap pendaftaran

Komen sajer ler...