Penolong Penguasa SPRM Selangor didakwa minta dan setuju terima rasuah

2 ulasan
 
SHAH ALAM, 19 Feb — Seorang penolong penguasa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan meminta dan bersetuju menerima rasuah untuk tidak meneruskan siasatan ke atas seorang suspek siasatan kes rasuah, Oktober tahun lepas.

M Mohan, 37, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas kedua-dua pertuduhan dibacakan terhadapnya oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Azhanis Teh Azman Teh.

Tertuduh didakwa meminta bagi dirinya suapan wang tunai RM250,000 daripada A.Sinnaiah, sebagai dorongan untuk tidak meneruskan siasatan ke atas Sinnaiah kerana disyaki memberi rasuah kepada pihak Jabatan Pendaftaran Negara dan Jabatan Imigresen Malaysia.

Mohan juga didakwa secara rasuah bersetuju menerima suapan wang tunai RM200,000 daripada Sinnaiah sebagai dorongan untuk melakukan perkara yang sama. Kedua-dua tuduhan didakwa dilakukan di pejabat SPRM Selangor, Tingkat 14, Plaza Masalam, Jalan Tengku Ampuan Zabedah, E9/E, Seksyen 9 di sini, antara pukul 11 pagi dan 1 tengah hari pada 22 Okt tahun lepas.

Jika sabit kesalahan, Mohan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara minimum 14 hari dan maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.

Timbalan Pendakwa Raya dari SPRM Mohd Asnawi Abu Hanipah mencadangkan agar tertuduh diikat jamin RM10,000 serta seorang penjamin.

Peguam Ratha Krishnan yang mewakili Mohan memohon mahkamah menetapkan jaminan yang bersesuaian dengan alasan anak guamnya yang mempunyai seorang isteri dan seorang anak, perlu menanggung beban dalam menjaga seorang abangnya yang buta dan terencat akal.

“Anak guam saya juga sudah berkhidmat selama 15 tahun dalam SPRM dan memberi kerjasama yang baik sepanjang siasatan. Pohon diberikan ikat jamin yang munasabah bagi memastikan kehadiran anak guam saya di mahkamah,” katanya yang turut dibantu peguam H.R Dipendra. Azhanis kemudian menetapkan ikat jamin RM7,000 dengan seorang penjamin dan memerintahkan tertuduh menyerahkan pasport antarabangsanya kepada mahkamah.

Beliau juga menetapkan perbicaraan berlangsung selama empat hari bermula 23 Ogos ini. — Bernama

2 Responses so far.

 1. Tanpa Nama says:

  Dear Lisa,

  For long time I use this free software: [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]FLV to MP3 free converter[/url].

  FLV to MP3 free converter is a free YouTube, MegaVideo, MyVideo and similar video sites to MP3 Converter and allows you to convert a video to MP3 file.

  This software is fast, free, and requires no signup. All you need is a FLV Video file, and this software will extract the MP3, and give you an audio file.

  So you are able to listen to your favorite YouTube tracks on every MP3 player.

  You can download it for free at [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]www.freeflvtomp3converter.com[/url].

  This may be useful to you.

 2. Salam ziarah tuan empunya blog,
  saya baginda® ada buat blog baru,
  kiranya dapatlah tuan menglinkan blog baru saya ini..

  Blog ini adalah blog ke dua Era Pasca, Blog ini mengumpulkan himpunan entri-entri dari artikel pilihan dari Blogger Pakatan Rakyat..

  Diharap mendapat sambutan.. Jika Puak gerombolan menghack blog PR yang lain pun kita masih ada backup entri serta maklumat yang anda semua sudah buat dan entrikan di blog anda...

  Dan ia menjadi salah satu blog Pakatan Rakyat yang baru..
  Sekian...

  Sila tinggalkan link anda sekali untuk saya mengk-linkan sekali blog anda sama..

  sila ke link Berita Hairan Online..

  http://beritahairanon9.blogspot.com/

  dr:
  Era Pasca
  http://bagindareformasi.blogspot.com/

Iklan

sila klik ~ Jus Hebat Untuk Lelaki dan Wanita

sila klik ~ Bisnes Tanpa Modal Walau Sesen Pun - Komisyen 100 - 200 peratus

sila klik ~ RM 1.00 setiap pendaftaran

Komen sajer ler...