UMNO punya peluang cerah ‘tewas’ di Manek Urai

2 ulasan
 

BN punya peluang cerah di Manik Urai – Ahmad Maslan

KUALA KRAI: PAS tidak perlu mendabik dada mendakwa Dewan Undangan Negeri (DUN) Manik Urai sebagai kubu kuat mereka kerana pada hakikatnya Barisan Nasional (BN) pernah menang kerusi itu.

Ketua Penerangan Umno Ahmad Maslan berkata calon BN pernah menewaskan calon PAS di kawasan itu pada pilihan raya umum 1978 dan pilihan raya umum 2004, sekaligus membuktikan BN dan Umno mempunyai peluang pada pilihan raya kecil kali ini.

“Saya melihat cahaya yang terang di hujung terowong. Kita dapat lihat respons positif daripada penduduk di sini, saya sendiri pun terperanjat.

“Sebelum ini kita pernah menang di DUN Manik Urai, jadi kubu kuat PAS tidak pernah kukuh,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan makanan kepada penduduk miskin di Kampung Lela Jasa, Sungai Rek, di sini.

Katanya BN mengakui kehilangan banyak undi daripada golongan muda pada pilihan raya umum yang lalu namun tumpuan gerak kerja ditekankan kepada semua peringkat, tidak hanya tertumpu kepada golongan muda semata-mata.

Perubahan sikap juga semakin dapat dilihat terutama di kalangan golongan muda yang mula menaruh kembali keyakinan kepada BN dan kerajaan khususnya.

“Sebenarnya tidak semua golongan muda menyokong pembangkang tetapi dengan barisan baru pimpinan parti dan kerajaan, kita dapat lihat orang muda memahami peranan Umno dan BN sebagai sebuah parti dan kerajaan yang bertanggungjawab,” katanya.

Ini bukan pertama kali pemimpin UMNO menyatakan demikian. Di P.Pauh, K.Terengganu, B.Gantang dan B.Selambau itu juga yang pemimpin UMNO diucapkan. Namun hanya sekadar penyedap telinga sahaja. Imbaulah segala cerita lama untuk menyedapkan hati pada cerita yang telah menjadi sejarah.

Sekarang zaman dah berubah, kemuncak penguasaan Umno dah berada di hujung landasan. Golongan pemuda yang menyebelahi PR semakin melebihi UMNO dari masa kesemasa.

Tahun 2004 UMNO menang di Manek Urai hanya majoriti 53 sahaja, tapi di PRU 12 yang lalu PAS menang majoriti 1352…lihat sajalah perbezaanya. Dari tewas sedikit kepada kemenangan majoriti yang berlipat ganda. Budak sekolah rendah pun tau perbezaanya. Ahmad Mazlan ni je yang tak berapa pandai nak mengira.

Disini dapat diambil kira penerimaan pengundi di Manek Urai samada golongan tua atau muda rata-rata dah menolak UMNO seluruhnya.

Mungkin yang dilihat Ahmad Mazlan tu bukan cahaya yang terang dihujung terowong tapi cahaya yang mempercepatkan UMNO tercampak kedalam gaung.
Readmore...