Gambar malaikat atas kaabah?

6 ulasan
 

Subhanallah. Tak tau nak percaya ke tidak ni. Hoax kah? Menurut email yang diterima gambar ini diambil pada musim haji tahun 2008 oleh seorang wanita yang mengambilnya secara tidak sengaja semasa mengambil gambar orang bertawaf dari tingkat atas Masjidil Haram semasa sebelum subuh.

Secara tiba kameranya mengeluarkan cahaya seperti kilat dan dia menyangka kamera dia sudah rosak. Tetapi apabila dia melihat gambar di kamera terdapat gambar seperti di bawah.

Benar atau tidak cerita ini Wallahualam. .dari cerita yang saya selalu dengar dari rakan yang sudah menyempurnakan rukun kelima ni, kamera tidak boleh masuk ke Masjidil Haram. Kalau kantul, kamera akan dirampas.

Baitullah, selain daripada menjadi tempat beribadat umat manusia dan jin, turut menjadi tempat tawaf semua malaikat yang ditugaskan di muka bumi ini.

Keistimewaan Baitullah ialah kedudukannya yang selaras dengan kedudukan Baitul Makmur di langit.

Menurut riwayat Ibnu Abbas, Rasulullah menyebut Makkah dipilih sebagai tempat binaan Kaabah kerana kedudukannya yang selaras dengan kedudukan Baitul Makmur di alam malaikat.

Apakah dia Baitul Makmur? Baitul Makmur adalah tempat khas yang diciptakan Allah khusus untuk malaikat melakukan tawaf menggantikan tempat yang asal iaitu di Arasy.

Ini kerana Arasy kawasannya amat luas dan sekiranya melakukan tawaf ia mungkin menjangkau waktu hingga ke hari kiamat.

Sebelum terciptanya Baitul Makmur, seluruh malaikat bertawaf di sekitar Arasy sambil beristighfar, bertasbih dan membesarkan Allah sebagai bukti kepatuhan mereka kepada Allah Yang Maha Agung.

Kepatuhan mereka adalah susulan daripada satu peristiwa malaikat cuba mempersoalkan kewujudan Nabi Adam, manusia pertama di muka bumi.

Peristiwa ini disebut dengan jelas dalam surah al-Baqarah (30) bermaksud, “Sesungguhnya Aku akan mencipta di bumi seorang Khalifah. Lantas malaikat bertanya, apakah Engkau akan mencipta di sana seorang yang akan melakukan fasad (kerosakan) dan akan menumpahkan darah, pada hal kami sentiasa bertasbih kepada Engkau? Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang kamu tidak ketahui!”.

Jawapan tegas daripada Allah menyebabkan malaikat amat takut akan kemurkaan Allah terhadap soalan yang mereka ajukan.

Lalu mereka memohon ampun dan berjanji tidak akan menyangkal keputusan Allah. Mereka seterusnya mengerjakan ibadat tawaf untuk mendapatkan keampunan daripada Allah.

Oh ya berkenaan dengan gambar di atas boleh lihat di blog ini.

sumber-ISUHANGAT
Readmore...

altantuya manohara: TG Nik Aziz pancung Zambry yang gatal tangan, busuk perut

0 ulasan
 
RANTAU PANJANG: Pas menyerahkan kepada Dewan Ulama untuk mengeluarkan fatwa atau hukuman terhadap tindakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Datuk Seri Dr Mohd Nizar Jamaluddin yang menyertai majlis nyalaan lilin di Ipon bagi memperingati kematian Teoh Beng Hock, setiausaha politik kepada seorang anggota Exco Selangor.


Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan dan Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yaacob berkata pihaknya tidak mahu terburu-buru mengeluarkan sebarang kenyataan dan membiarkan Dewan Ulama PAS untuk kemukakan sebarang pandangan.


"Kita serah sahaja kepada Dewan Ulama PAS untuk tentukan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pecah tanah projek fasa kedua di sini hari ini.


Beliau mengulas kenyataan Zambry yang mahukan ulama PAS memberikan pandangan agama terhadap tindakan Nizar yang menyalakan lilin untuk memperingati kematian Teoh.


Sementara itu di KOTA BHARU, Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat enggan mengulas tindakan Nizar itu.


Ketika ditanya, Menteri Besar Kelantan itu sebaliknya mempersoalkan aspek politik mengenai Barisan Nasional (BN) mengambil alih kerajaan negeri Perak.


Nik Abdul Aziz mempersoalkan kesahihan tindakan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambri Abdul Kadir kerana ianya dianggap bertentangan dengan amalan demokrasi.


"Usahkan fatwa Islam, fatwa demokrasipun dia (Zambri) tak pakai....Itulah jawapan saya, saya dah jawablah tu", katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kota Darul Naim. BERNAMA

Readmore...

Najib Altantuya vs Nizar: Demo ISA, PEWARIS Sengaja Cari Kecoh

0 ulasan
 
Pasukan 'taktikal' yang menyusun BERSIH telah berjaya memperdaya Polis yang bercita - cita menggagalkan himpunan BERSIH sebelum pilihanraya lalu dengan keganasan. Himpunan BERSIH berjaya diadakan dengan 'bersih' dan lancar. Polis hari tersebut seolah 'terkedu' dengan taktik jalanraya yang boleh dikatakan antara yang terbaik pernah dilakukan oleh demontsran tempatan.

Hampir pasti ramai antara pasukan 'taktikal' itu telah dipanggil semula untuk menjayakan Himpunan anti ISA 1 Ogos ini. Mungkin panik dengan perkembangan itu dan takut malu dimainkan sekali lagi Regim Bn telah menggunakan sekumpulan NGO upahan mereka untuk membuat kecoh.

Mereka yang dikenali sebagai Pewaris ini bukanlah ramai sangat, kumpulan yang sama pernah muncul beberapa kali dan juga pernah diberi kebenaran dan kerjasama oleh Polis untuk berarak tengah Kuala Lumpur namun tetap gagal mengumpulkan ramai.

Kali ini mereka sekali lagi kononya menggunakan hak berhimpun mereka (walaupun mereka inilah yang kata demonstrasi bukan budaya kita) akan cuba membuat gangguan. Mereka sedar tidak akan mampu turun ramai. Apa yang mereka cuba lakukan ialah harapkan perhimpunan tersebut dibatalkan atas alasan takut bergaduh.

Percayalah tidak akan ada berlaku pergaduhan, pasukan keselamatan kita telah sedia mengawal segala bentuk kontroversi dan dengan jumlah kita yang jelas beratus kali ganda dari mereka pasti mereka juga akan menyuruk di belakang polis nanti.

Jika Pewaris boleh bertindak matang dalam menyuarakan pendapat biar sahaja 1 Ogos kita berhimpun dan mereka yang punya perlindungan Regim Bn termasuk PDRM pilih saja mana - mana hari yang mereka suka yang lain untuk melawan jumlah mobilisasi. Kita sudah merancang lama, kumpulan NGO upahan ini hanya memutus malam semalam untuk berhimpun 1 Ogos juga, bukankah itu sesuatu yang memang berniat iri hati dan jahat ?

Apa pun di seru kepada semua pencinta keadilan dan pejuang rakyat ayuh kita turun beramai - ramai untuk bersama di Kuala Lumpur pada 1 Ogos ini. Hasrat utamanya ialah untuk mendesak dihapuskan ISA, ia himpunan kuasa rakyat....turunlah atas apa jua jeritan rakyat. Boleh saja ia lambang protes terhadap kematian Teoh Beng Hock, isu Bahasa Melayu, kenaikan harga Minyak (September), Kenaikan Tarif Elektrik (Ogos), Kenaikan Harga Tambang, Isu tanah atau apa sahaja....asalkan turun dan tunjukkan kuasa rakyat./chegubard.blogspot.com
Readmore...

Hi-Tea Amal bersama Nizar di Taman Meru

0 ulasan
 
HI-TEA AMAL
&
PELANCARAN KEMPEN
GALAKAN SOLAT
(PERINGKAT TAMAN MERU)

bersama
YAB DATO’ SERI
MUHAMMAD NIZAR JAMALUDDIN
MENTERI BESAR PERAK
(PAKATAN RAKYAT)

tarikh & masa
26 JULAI 2009 (AHAD)
4.00 PETANG

tempat
PADANG SURAU
TAMAN MERU 2C, JELAPANG

Semua dijemput hadir
Readmore...

Era Najib Altantuya: Ahli BN demo sokong SPRM, polis

0 ulasan
 
Kira-kira 60 penyokong Umno dan parti komponen BN menyertai demonstrasi di hadapan pusat membeli-belah Ampang Point untuk menyatakan sokongan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis untuk meneruskan siasatan terhadap kematian Teoh Beng Hock dan tidak mahu ia dipolitikkan oleh parti pembangkang.

Perhimpunan selama kira-kira 15 minit diketuai oleh ketua Umno bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.

Ia disertai ahli Umno bahagian-bahagian Ampang, Gombak dan Pandan. Manakala ahli-ahli MCA, MIC, PPP dan Gerakan pula semuanya dari Ampang.

Dalam perhimpunan ringkas itu, mereka membawa kain rentang yang bertulis 'Umno bahagian Ampang yakin kredibiliti SPRM dan polis untuk teruskan siasatan' dan 'Umno bahagian Ampang menyokong tindakan SPRM dan polis".

Mereka juga membawa poster yang antaranya bertulis 'Jangan ganggu tugas SPRM dan polis, teruskan siasatan' dan 'Pembangkang jangan alihkan isu!!!'.

Mereka turut melaungkan 'Hidup Umno' dan 'Hidup BN'.

Sementara itu, dalam ucapannya, Ismail menegaskan sokongan kepada SPRM yang menurutnya mempunyai kekebalan sewajarnya dalam menjalankan siasatan.

Katanya, mereka juga memberi sokongan dan kepercayaan penuh kepada polis dalam menjalankan siasatan secara adil dan profesional.

Polis arah bersurai

Ismail berkata, mereka percaya amanah yang diberikan kepada SPRM dan polis akan dilaksanakan menurut budi bicara dan undang-undang negara sebagai badan bebas yang berkanun.

Beliau juga memberi amaran tegas kepada pihak-pihak yang menurutnya tidak bertanggungjawab supaya jangan menimbulkan isu perkauman daripada kes kematian Teoh tersebut.

Sementara itu, dalam sidang akhbar selepas itu, Ismail menyampaikan simpati mereka kepada keluarga Teoh.

Sambil menggesa supaya isu itu tidak dipolitikkan, beliau sebaliknya berkata, isu sebenarnya ialah rasuah dalam kepimpinan negeri Selangor.

"Kalau isu cuba dieksploitasi (oleh pembangkang), kita beri kata dua, kenyataan yang boleh membuatkan negara huru-hara, kita 'membujur lalu, melintang patah'. Oleh itu, SPRM dan polis, teruskanlah jalankan siasatan," kata Ismail, sambil disambut sorakan peserta demonstrasi itu.

Oleh itu, Ismail meminta rakyat supaya jangan terkeliru dengan isu tersebut dan tidak terpengaruh dengan dakyah dan kenyataan berat sebelah parti pembangkang, sehinggalah selesai siasatan polis.

Ketika sidang akhbar selepas perhimpunan itu, pegawai polis menemui Ismail dan meminta beliau mengarahkan perhimpunan itu bersurai.

Berikutan itu Ismail, dengan menggunakan pembesar suara, meminta mereka bersurai.

Sementara itu, Ketua Polis Ampang Jaya, ACP Abdul Jalil Hasan memberitahu pemberita bahawa perhimpunan itu diadakan tanpa permit polis.

Oleh itu, katanya, polis akan memanggil pihak penganjur untuk memberi keterangan.

Katanya, pihak polis mengarahkan mereka bersurai kerana perhimpunan itu mengganggu lalulintas di Jalan Ampang.

n/k...: Mana punya badut-badut BN/UMNO ni? Zaman dah berubah depa ingat yang mereka duduk di zaman batu lagi ke? Inilah rupa dan caranya puak-puak UMNO membela nasib rakyat. Bodoh tak keruan...macam lembu dicucuk hidung ikut saja telunjuk pemerintah. Yang salah boleh jadi betul begitu juga sebaliknya, kalau dah dasar pengampu hancing pun sanggup dicium yang busuk pun dikatakannya wangi...
Readmore...

Manohara & Tengku Fahtry dalam 'Kisah Prahara Cinta Pangeran'

0 ulasan
 

Jakarta Setelah sinetron, kini kisah cinta Manohara Odelio Pinot siap tayang di layar lebar. Sang Pangeran Kelantan, Tengku Fakhry mengaku siap mendukung penggarapan film tersebut.

'Kisah Prahara Cinta Pangeran' akan mengangkat cerita asmara antara Manohara dan Tengku Fakhry. Namun hubungan cinta mereka kandas karena kehadiran pihak ketiga. Film tersebut digarap oleh sutradara Kardi Syaid.

Sang sutradara mengaku tertarik untuk menggarap 'Kisah Prahara Cinta Pangeran' karena adanya ketimpangan pemberitaan pada kasus Manohara. Menurutnya, masyarakat perlu tahu fakta sesungguhnya.

"Saya lihat ada ketidakseimbangan informasi yang beredar di masyarakat. Selama ini masyarakat hanya mendapat informasi dari Daisy (ibu Manohara-red) dan Manohara," ujar Kardi saat dihubungi detikhot lewat telepon, Rabu (22/7/2009).

Lewat filmnya tersebut, Kardi ingin menyampaikan kisah rumah tangga Mano dan Fakhry dari sisi Istana Kelantan yang menggambarkan kalau sebenarnya pernikahan mereka baik-baik saja dan saling mencintai. Hingga akhirnya hadir pihak ketiga yang mengacaukan semuanya. Siapa pihak ketiga itu?

"Nanti akan ada konflik dari pihak ketiga yaitu ibunya. Ibunya akan jadi antagonis di film itu," ujar Kardi.

Kardi pun mengungkapkan Tengku Fakhry sudah sepakat untuk mendukung penggarapan film tersebut. Tengku pun bersedia istananya dijadikan lokasi syuting.

"Tengku nggak ngasih dana. Ia hanya memberikan ijin kepada kami untuk syuting di Istana Kelantan," jelasnya.

Jika semua berjalan lancar, 'Kisah Prahara Cinta Pangeran' akan mulai digarap September 2009. Dan diharapkan siap tayang di bioskop di Indonesia, Malaysia dan Singapura pada akhir 2009 mendatang. (hkm/hkm)
Readmore...

Akhirnya Suruhanjaya diraja siasat kematian Teoh

0 ulasan
 
Mesyuarat mingguan jemaah menteri hari ini tunduk kepada desakan popular pelbagai pihak, termasuk pemimpin BN, agar menyiasat secara bebas punca kematian Teoh Beng Hock.

Keputusan rasmi kabinet itu yang diumumkan oleh Datuk Seri Najib Razak dalam satu sidang media khas di pejabat perdana menteri di Putrajaya menyebut:

Pertama, Kementerian Dalam Negeri dan polis diarahkan menyelesaikan siasatan secepat mungkin dan laporan siasatan tersebut, yang sedang berjalan, akan diumumkan.

Dua, satu inkues atau siasatan awam yang diketuai oleh seorang majistret untuk menentukan punca kematian Teoh.

Tiga, menubuhkan suruhanjaya diraja dengan bidang kuasa khas untuk menilai kaedah soal siasat yang diguna pakai oleh SPRM dan menentukan sama ada pernah berlaku pencabulan hak asasi manusia sewaktu Teoh disiasat mulai petang 15 Jun hingga awal pagi esoknya.

Susulan kematian mengejut dan penuh tanda tanya Teoh selepas disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan salah guna peruntukan DUN di Selangor, banyak pihak menggesa penubuhan suruhanjaya tersebut.

Najib berkata, Suruhanjaya Diraja dan inkues itu mungkin akan memulakan tugas minggu depan.
Readmore...

Kematian Teoh: Apa kata Tengku Razaleigh

0 ulasan
 

YM Tengku Razaleigh Hamzah melalui blognya telah menyentuh tentang misteri kematian Teoh Beng Hock. Menurutnya, “Dia (Teoh) disoal atas kemungkinan penyalahgunaan dana oleh majikannya, seorang exco negeri, untuk membeli bendera untuk sambutan Hari Merdeka tahun lalu. Jumlah dana yang menjadi pertikaian ialah RM2 400. Dia telah disoal siasat selama lapan jam sepanjang malam.” Dalam membicarakan isu tersebut, beliau juga telah mengutarakan lima persoalan untuk dihujahkan oleh pembaca di blognya.LIMA PERSOALAN YANG DITIMBULKAN IALAH:


1. Persoalan tentang kematian Teoh tidak boleh ditutup dengan pernyataan bersifat amaran “boleh menyebabkan masyarakat keliru” kerana masyarakat sememangnya keliru. Kita keliru tentang bagaimana seorang lelaki muda yang idealistik yang mempunyai pelbagai perkara untuk dilakukan dalam hidupnya masuk ke pejabat SPRM sebagai saksi dan dijumpai mati pada keesokan harinya.


2. Persoalan tentang kematian Teoh tidak boleh ditolak ketepi dengan arahan bersifat paternalistik, iaitu “biarkan pihak berkuasa menyiasat” kerana kematian Teoh tampaknya adalah hasil daripada “membiarkan pihak berkuasa menyiasat” kes tersebut...


3. Persoalan tentang kematian Teoh tidak boleh dihalang dengan amaran supaya “tidak membuat sebarang spekulasi” apabila pihak berkuasa yang melakukan siasatan tampaknya sudah membuat ramalan, mendahului siasatan mereka bahawa tiada unsur khianat terlibat dalam kes ini, dan sesetengah pemimpin tampaknya mempunyai maklumat istimewa bahawa Teoh telah melompat sehingga menyebabkan maut atas kerelaan dirinya.


4. Persoalan tentang kematian Teoh tidak wajar dihindari dengan menggunakan taktik murahan, iaitu menjadikannya isu perkauman sedangkan isu kematian Teoh menyentuh semua rakyat di negara ini. Tiada sesiapa yang mahu hidup di bawah badan kerajaan yang tidak boleh dipercayai untuk bertindak bebas dan menjelaskan sesuatu kebenaran.


5. Persoalan tentang kematian Teoh tidak boleh dihalang dengan larangan keras kerana hal ini berkaitan dengan integriti dan kebebasan institusi yang menjadi hak rakyat. Para menteri mungkin terlupa siapa yang meletakkan mereka dalam kerajaan dan membayar gaji mereka...

sumber
Readmore...