Pemimpin UMNO merepek lagi!

0 ulasan
 
PAS tidak perlu melibatkan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam perbincangannya dengan Umno mengenai kerajaan perpaduan, kata Ketua Penerangan Umno Ahmad Maslan.

Beliau berkata ini kerana PAS mempunyai kekuatannya sendiri dalam mengadakan perbincangan dengan Umno mengenai isu-isu perpaduan orang Melayu dan tidak perlu meminjam kekuatan parti lain.

"Umno merasakan ada kejujuran dan keikhlasan apabila Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang menyuarakan cadangan mewujudkan kerajaan perpaduan dan Umno sentiasa bersikap terbuka untuk mendengar dan menimbang apa-apa cadangan yang dikemukakan oleh PAS," katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, beliau berkata Umno berharap PAS akan dapat memperincikan cadangan itu sebelum sebarang rundingan rasmi antara kedua-dua pihak dapat dijalankan.

Ahmad berkata perpaduan sebenarnya baik untuk semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan selaras dengan gagasan 1Malaysia yang mendahulukan rakyat.

Lihat sajalah gaya si Maslan ni nak melagakan PAS dengan PKR & DAP dalam Pakatan Rakyat. Katanya perpaduan baik untuk semua rakyat Malaysia tapi mengelak untuk berbincang dengan rakan PAS dalam PR.

Ya...memang benar PAS punya kekuatan sendiri sebab itulah UMNO mula tergila-gila nak bekerjasama dengan PAS sekarang ini...

Readmore...

Tanpa UMNO Pun MELAYU Boleh bersatu!!!

0 ulasan
 
Sejarah lampau banyak mengajar Pas tentang perpaduan bersama Umno. PAS pernah ditendang keluar dari UMNO, dan PAS juga pernah `diceraikan' oleh rakannya Parti Melayu Semangat 46 apabila parti tersebut menyertai UMNO.

Perpaduan hakiki hanya boleh dicapai melalui ajaran Al-Quran, apakah UMNO bersedia untuk menerima Al-Quran sebagai panduan untuk merealisasikan perpaduan ini?

Yang paling utamanya adalah pegangan agama seseorang itu, baik UMNO mahupun PAS sewajibnya meletakkan ajaran Islam ditempat yang sepatutnya.

Ini membawa maksud, tanpa UMNO penyatuan Melayu boleh dicapai. Tanpa UMNO juga, Islam boleh dikembangkan...boleh ke diharap kepada UMNO ini yang semakin lama telah terpesong dari landasan ajaran Islam ini?

Readmore...

Nasha calon UMNO PRK Bachok?

1 ulasan
 
Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menggesa timbalan presidennya Nasharudin Mat Isa meninggalkan parti itu dan meletakkan ahli parlimen Bachok jika masih ingin kerajaan perpaduan.

"Isu kerajaan perpaduan bukannya datang daripada PAS, ia adalah lontaran (idea) peribadi. Perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam kertas sebagai agenda PAS mahupun dalam kertas Pakatan Rakyat.

Dah semacam tak sedar diuntung si Nasha ni sampaikan Tuan Guru Dalam kenyataannya hari ini, berkata "beliau kesal dengan pendirian Nasharuddin kerana PAS Kelantan menerimanya sebagai calon di parlimen tersebut" pada pilihanraya umum 2008.

"Kalau benar Nasharuddin nak setuju (dengan kerajaan perpaduan) lebih baik dia masuk Umno, letak jawatan timbalan (presiden PAS) dan di Bachok.
Readmore...