Suruhanjaya diraja siasat kematian Teoh?

0 ulasan
 
Setiausaha Agung PAS, Dato' Mustafa Ali menyifatkan kematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teo Beng Hock adalah satu peristiwa pelik yang tidak pernah berlaku terhadap individu yang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dahulunya dikenali sebagai BPR.

"Ini adalah satu yang tak pernah berlaku, menimbulkan tandatanya dan persoalan besar kepada wibawa SPRM itu sendiri dalam menguruskan saksi-saksi yang disiasat," katanya.


Kematian Teoh baru-baru ini yang mengundang misteri perlu disiasat secara telus dan jujur oleh satu Suruhanjaya Siasatan DiRaja bagi mengenalpasti punca sebenar kematiannya, ujar Mustafa yang ditemui Harakah semalam di Jalan Pahang.Beliau melihat, isu ini memberi satu gambaran negatif keada SPRM yang baharu sahaja ditubuhkan selepas rakyat tidak yakin dengan kredibiliti Badan Pencegah Rasuah (BPR) sebelum ini.Menurut Mustafa, ini adalah kes pertama membabitkan kematian dibawah SPRM, walhal sebelum ini negara hanya dikhabarnya dengan kematian di dalam tahanan reman polis sahaja."Ini satu yang pelik atau ganjil, apa puncanya ia perlu satu siasatan.Ada yang mula menyebut bahawa ini satu tindakan di pihak mangsa."Tapi jika kita lihat kes mata lebam Dato' Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998.Masa itu kerajaan yang dipimpin Tun Dr Mahathir kata ia tindakan Anwar sendiri yang menumbuk mata sendiri."Media arus perdana memainkan propaganda bahawa Anwar tumbuk mata sendiri.Tetapi selepas ditubuhkan suruhanjaya diraja menyiasat kes mata lebam, didapati Anwar ditumbuk."Begitu juga bagi saya dalam kes ini perlu adakan siasatan bebas diraja bagi menyiasat puncanya, jika telah terbukti barulah dibuat tindakan," katanya.Mengulas soal keyakinan rakyat kepada SPRM tercalar, beliau melihat satu usaha keras perlu dilakukan badan itu yang baru setahun jagung usianya dalam memulihkan imej mereka.Persoalan rasuah yang meluas belum lagi dapat ditangani, kini SPRM dilanda isu integriti dalam kes kematian Teoh, justeru satu siasatan yang menyeluruh perlu dilakukan, ujar Mustafa lagi.


Mengulas soal keanggotaan suruhanjaya, beliau menyatakana bahawa amalan sebelum ini seperti dalam kes Anwar, lantika dibuat kepada mereka yang ada 'basic' undang-undang seperti bekas Hakim dan hakim yang benar-benar telus dan tidak memihak.
Readmore...

Gerhana matahari terpanjang di abad ini

0 ulasan
 

KUALA LUMPUR:
Gerhana matahari separa akan dapat dilihat di Malaysia secara minimum pagi tadi.


Gerhana matahari separa itu, yang amat sukar dicerap dengan mata kasar, akan berlaku pada 8.23 pagi dan berakhir pada 9.48 pagi.


"Bagaimanapun hanya lebih kurang 17.8 peratus sahaja kawasan permukaan Matahari akan ditutupi oleh bulan semasa Gerhana Separa itu berlaku," kata Ketua Unit Penyelidikan Sains Angkasa (UPSA) ANGKASA, Mhd Fairos Asillam, dalam satu kenyataan semalam.


Kawasan Utara Semenanjung Malaysia merupakan kawasan yang terbaik untuk mencerap gerhana matahari separa itu, katanya.


Dalam abad ini, penduduk Malaysia akan dapat menikmati Gerhana Matahari Separa pada 15 Januari 2010, 9 Mac 2016 dan 26 Disember 2019, katanya.


Kejadian gerhana itu berikutan berlakunya fenomena gerhana matahari penuh, yang merupakan gerhana matahari terpanjang di abad ini.


Fenomena astronomi yang juga akan berlaku esok akan dapat disaksikan oleh penduduk Bumi di mana laluan gerhana itu meliputi hampir separuh kawasan Bumi.


Mhd Fairos berkata bayangan umbra bulan (bahagian bayang yang sangat gelap) akan mula memasuki laluannya di India dan seterusnya akan melalui Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar dan China.


Apabila laluan gerhana itu melepasi benua Asia, ia akan melalui Pulau Ryukyu di Jepun dan melalui Lautan Pasifik dengan masa maksimum semasa gerhana penuh mencapai 6 minit 39 saat, katanya.


Mhd Fairos berkata ANGKASA akan menghantar tiga orang pegawai untuk membuat penyelidikan dan pengambilan data dan imej gerhana (fotografi dan videografi) semasa berlakunya fenomena gerhana matahari itu di Jinshan, Shanghai, China.


Ini kerana mengikut statistik, cuaca dan litupan awan di China lebih baik berbanding dengan kawasan lain.


Selain daripada ANGKASA, beberapa kumpulan daripada Malaysia akan turut menyertai Ekspedisi Gerhana di beberapa kawasan di China antaranya Universiti Malaya, Universiti Sains Malaysia, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Persatuan Falak Syarie Malaysia, Stargazer Scientific dan Falak Online, katanya.


Rakyat Malaysia boleh bersama-sama menyertai dan menikmati Gerhana Matahari Penuh itu esok dengan melayari laman web yang membuat siaran langsung secara webcasting seperti www.exploratorium.edu/eclipse/2009/index.html, www.saros.org/index.html, www.liveeclipse.org dan www.eclipsetv.com. BERNAMA

Readmore...

Manohara...: 'Tindakan Tengku Fakhry aneh'

0 ulasan
 
KOTA BHARU - Peguam Manohara Odelio Pinot, 21, 'mempersendakan' tindakan Tengku Temenggong Kelantan yang memfailkan saman malu terhadap anak guamnya itu dengan menyifatkan ia sebagai tindakan aneh.


Farhat Abbas yang mewakili Manohara dan ibunya, Daisy Farajina di Indonesia berkata, pihaknya mencabar Tengku Muhammad Fakhry Ismail Petra supaya tampil dengan bukti yang kukuh untuk menangkis segala dakwaan kedua-dua anak guamnya.


"Saman pertama yang difailkan oleh anakanda Sultan Kelantan itu di Mahkamah Syariah Kota Bharu Kelantan awal bulan ini sesuatu yang tidak pernah berlaku kerana kebiasaan tuntutan itu hanya dilakukan oleh wanita," kata beliau ketika dihubungi Kosmo! di Jakarta, Indonesia semalam.


Menurut beliau, adalah menjadi sesuatu yang pelik apabila lelaki seperti Tengku Muhammad Fakhry membuat tuntutan sedemikian terhadap isterinya.


"Ternyata di sini saman Tengku Muhammad Fakhry ini hanya omong-omong besar saja.


"Bagaimanapun, kita akan lihat apa kesudahannya tetapi saya yakin Manohara dan Daisy bukan membuat salah laku," kata beliau.

Readmore...

Manohara...: Mengapa Zahid Hamidi jumpa Ehud Barak ?

0 ulasan
 
PAS mengecam tindakan Menteri Pertahanan Malaysia yang berjumpa dengan Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak semasa Pertunjukan Udara Paris di Perancis Jun lepas.


Pertemuan yang berlangsung selama 35 minit dengan Barak adalah satu pertemuan yang mengguris perasaan umat Islam di Palestin dan saudara seagama di Asia Barat.Persoalannya, adakah kerajaan Malaysia sudah mengiktiraf kerajaan haram ini?Zahid mesti disiasat kenapa beliau berani berbuat demikian. Paling merbahaya, beliau adalah Menteri Pertahanan yang sanggup berjumpa dengan manusia yang saban hari menyembelih umat Islam di Palestin.Siapakah Zahid yang hendak berlagak dan tunjuk hero kepada dunia untuk berbincang dengan Israel?Seperti sedia maklum bahawa pemimpin Israel bukan bangsa yang boleh berbincang.Israel hanya faham dengan bahasa jihad sahaja. Buktinya, berapa banyak perundingan mengenai masalah Palestin terutamanya, telah gagal kerana dikhianati oleh Israel.Tentu kita masih ingat, Dr Mahathir Mohamad, sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri dahulupun, menafikan pertemuan dengan pemimpin Israel kerana takut umat Islam marah.Sudah pasti pertemuan Zahid dengan Barak ini mendapat restu daripada Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Razak, ini satu lagi hadiah 1Malaysia pada rakyat.

Readmore...

Zaman Najib Altantuya: ISA 'penyelamat' pemimpin pemerintah

0 ulasan
 
ISA 'penyelamat' pemimpin pemerintah, bukan keselamatan negara - Presiden PAS

Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada masa ini bukan lagi undang-undang keselamatan negara sebaliknya menjadi undang-undang keselamatan kepada tokoh dan pemimpin parti yang memerintah.

Demikian ditegaskan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang baru-baru ini berhubung akta 'tanpa bicara' yang telah mendapat bantahan seluruh masyarakat sekaligus menggesa kerajaan memanmsuhkannya serta-merta.


Katanya, ISA adalah undang-undang zaman penjajah sedangkan negara ini memerlukan satu undang-undang yang merdeka tanpa mengongkong rakyat sebaliknya bertujuan untuk menjaga keamanan dan keselamatan."Bukan kita tidak boleh bertindak untuk selamatkan negara. Tetapi undang-undang itu sudah lapuk, undang-undang yang diamalkan oleh penjajah. Kita sudah merdeka, mesti undang-undang yang tidak mengongkong rakyat, yang menjaga keamanan, keselamatan."Apa yang berlaku hari ini undang-undang keselamatan negara menjadi undang-undang keselamatan pemimpin-pemimpin parti yang memerintah, keselamatan tokoh-tokoh yang memerintah, ini bukan undang-undang keselamatan negara!" tegasnya pada sidang media di Hotel Holiday Villa, di sini semalamDitanya wartawan mengenai kedapatan pihak dalam Umno yang mulai mempertikaikan ISA, Ustaz Hadi menyifatkan perkara itu sebagai kejayaan dari teguran dan kritik dibuat selama ini."Menunjukkan bahawa mereka (Umno) sudah tidak bersetuju dengan konsep ISA itu dan dasarnya yang perlu dikaji semula, perlu dinilai semula. Apatah lagi akta ini akta dari zaman penjajahan, negara kita telah mencapai kemerdekaan, sepatutnya dilakukan pembaharuan termasuklah pembaharuan undang-undang; memerdekakan undang-undang negara, undang-undang negara mesti dibebaskan dari belengu-belengu kezaliman yang mengongkong rakyat."Umno juga ada yang setuju mansuh, ada yang setuju pinda, (maknanya) dalam Umno sudah ada perbahasan di dalam mereka," ujarnya pada sidang media selepas selesai Retreat PAS Pusat yang berlangsung selama tiga hari itu.


Turut serta pada sidang media tersebut ialah Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa; Naib Presiden, Dato' Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man dan Dato' Mahfuz Omar; Ketua Muslimat, Ustazah Nuridah Mohd Salleh; Setiausaha Agung, Dato' Mustafa Ali; Ketua Penerangan, Ustaz Idris Ahmad dan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak.
Readmore...

Manek Urai: UMNO pemenang sebenar PRK N41 ?

0 ulasan
 
Peti Undi Manek Urai Lama dikira semula?

Kalut dan kelam kabut beberapa orang pemimpin Umno Kuala Krai yang sudah berada di luar gelanggang dan sudah menjadi “ayam pencen”. Mereka mendakwa Peti Undi Manek Urai Lama salah kira. Isunya BN bukan dapat majoriti 189 tetapi 289.


Benarkah begitu?


Disini saya paparkan keputusan yang disahkan oleh SPR.


Undi PAS – Saluran 1) 144 - Saluran 2) 181 - Saluran 3) 198 – saluran 4) 196 = 719 undi


Undi BN – Saluran 1) 167 – Saluran 2) 277 – Saluran 3) 238Saluran 4) 226 = 908 undi


Majoriti BN 189…


Jadi mananya 289?


Saya rasa mungkin silap tafsir ini berlaku kerana pemimpin-pemimpin Umno tersebut terkeliru dengan cara mengira. 900 – 700 sah dah ada 200.


Apapun itulah hakikatnya… - sumber manjanikPatut benarlah pemimpin-pemimpin UMNO ni di sekolahkan balik sesuai dengan saranan Menterinya, dah sahih yang depa ni semakin lama memerintah semakin Ngok nampak gayanya. Memang patutlah UMNO/BN ditumbangkan pada PRU 13 nanti.

Readmore...