14 Tahun Korek Terowong Melalui Sebuah Gunung

0 ulasan
 


Selama 14 tahun telah diambil oleh seorang penduduk desa India menggunakan pemukul dan pahat untuk memahat sebuah terowong melalui gunung sehingga jiran-jirannya boleh mengunjungi padang berhampiran dan dia boleh meletakkan trak di depan rumahnya.

Ramchandra Das, 53, yang tinggal di kawasan timur negeri Bihar daerah Gaya, telah memahat terowong 10m panjang dan 4m lebar melalui rentang bukit dari desa Kewati. Das telah melakukan tugas berat itu selepas penduduk merasakan 7km perjalanan melewati gunung semakin sukar.

Ketika pihak berkuasa menolak untuk membantu untuk memotong waktu perjalanan, Das mulai memahat tanah di situ dalam arah bandar besar berdekatan, Atri. Pekerjaan menjadi lebih mendesak ketika Das menjadi orang pertama yang memiliki lori di desa dan tidak boleh memandu ke hadapan rumahnya.

“Saya tidak boleh meletakkan trak berdekatan rumah saya kerana gunung menghalang jalan,” katanya kepada Reuters. Das berkata, dia juga takut pencuri mencuri traknya. “Saya harus meninggalkan trak sebatu jauhnya, jadi saya memutuskan untuk melakukan sesuatu tentang itu,” kata Das melalui telefon.

Penduduk desa tempatan, yang sebelumnya harus melalui perjalanan di sekitar gunung, sekarang menggunakan terowong untuk pergi bekerja.

Das terinspirasi oleh seorang penduduk Bihari yang lain iaitu Dasharath Manjhi, yang memotong-120m panjang dan 10m lebar dan 8m laluan tinggi sehingga penduduk desa dapat mngunjungi hospital tempatan.


Manjhi seorang buruh itu mengambil masa selama 22 tahun, bermula selepas isterinya meninggal ketika ia tidak mampu untuk dibawa ke rumah sakit. Dia telah diberi penghargaan oleh kerajaan Delhi kerana kerjanya dan meninggal dua tahun lepas.


Readmore...

Pengedar cuba rasuah polis RM15,000 ditahan

0 ulasan
 

Tindakan berani seorang pengedar dadah yang ingin merasuah sepasukan empat anggota polis untuk melepaskan 'orang kanan' membawa padah apabila dia turut ditahan di sebuah restoran di Jalan Bukit Bintang di sini kelmarin.


Tangkapan pukul 5.15 pagi itu dilakukan selepas polis memasang perangkap apabila suspek menghubungi rakannya yang ditahan kerana memiliki dadah di stesen transit aliran ringan (LRT) Wangsa Maju lima jam sebelum itu.

Terkejut dengan berita tangkapan tersebut, suspek berusia 27 tahun itu kemudian meminta rakannya memberi telefon bimbitnya kepada anggota polis yang membuat tangkapan itu untuk merasuah mereka sebanyak RM15,000.


Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Kang Chez Chiang berkata, pada mulanya rakan suspek berusia 28 tahun itu ditahan selepas polis menjumpai sebanyak 170 paket heroin seberat 408 gram bernilai RM18,000."Suspek berbuat demikian kerana begitu mengambil berat dengan nasib rakannya yang ditahan itu."Berdasarkan soal siasat, dia merupakan orang kanan kumpulan pengedar dadah tersebut yang telah enam bulan menjalankan aktiviti berkenaan," katanya kepada pemberita pada sidang media di pejabatnya di sini semalam.

Readmore...

35 Terbunuh Dalam Serangan Ketika Solat Jumaat Di Pakistan

0 ulasan
 
RAWALPINDI: Penyerang nekad menyerbu sebuah masjid berhampiran ibu pejabat tentera Pakistan dan membunuh 35 orang ketika solat Jumaat dengan melepaskan tembakan rambang dan melempar bom tangan ke arah jemaah sebelum meletupkan diri mereka.

Serangan oleh sekurang-kurangnya dua lelaki bersenjata itu adalah terbaru dalam siri pertumpahan darah yang meragut lebih 400 nyawa di Pakistan sejak Oktober lalu.Dua jam selepas serangan itu, beberapa tembakan masih kedengaran dalam kawasan yang dikawal ketat di bandaraya Rawalpindi yang terletak hanya beberapa kilometer dari ibu negara. Wartawan dilarang menghampiri kawasan kejadian.Tiga helikopter kelihatan di udara ketika trak membawa pasukan komando dan ambulans berkejar ke kawasan yang dikawal askar bagi menghalang orang ramai dan kenderaan daripada menghampiri.Seorang pegawai polis di tempat kejadian, Yasir Nawaz, berkata serangan itu, iaitu yang ketiga mensasarkan Rawalpindi dalam tempoh hampir dua bulan, bermula apabila beberapa lelaki bersenjata membolosi pusat pemeriksaan berhampiran masjid yang popular di kalangan pegawai tentera.Jurucakap tentera, Mej Jen Athar Abbas, berkata dua daripada penyerang terbabit berjaya memasuki masjid dan melepaskan tembakan rambang serta melempar bom tangan ke arah jemaah.Beliau berkata, terdapat penyerang lain tetapi tidak memberi butiran lanjut mengenai mereka.Pegawai perisikan pula berkata, 35 orang terbunuh dan mayat mereka dibawa ke dua hospital berhampiran manakala 70 yang lain cedera.

Readmore...

Pencuri kabel mati kena kejutan elektrik

1 ulasan
 
Mencuri tu satu hal. Berani pulak nak mencuri kabel di pencawang yang berkuasa tinggi. Nasib tak baik mati terkangkanglah kena kejutan arus elektrik.

[DSCN0537.JPG]
[DSCN0538.JPG]
[DSCN0550.JPG]
Readmore...

Perut terburai di lenyek bas

0 ulasan
 
Kebiasan jika kita membawa kenderaan terlanggar katak atau pun kucing yang tiba-tiba melintas pastinya terburai perut kerana lenyekkan tayar kenderaan kita. Ngeri juga kalau melihat perut kucing terburai yang menampakkan isinya. Itu jika binatang mungkin taklah sengeri mana. Macamana pula jika melihat perut seorang budak lelaki terburai kerana dilenyek tayar sebuah bas...?

[laka4.jpg]
[laka3.jpg]

Readmore...

Akhil Hayy tidak layak berceramah

0 ulasan
 
Penceramah muda yang juga bekas penyanyi rock, Akhil Hayy tidak layak berceramah dan mentarbiah orang lain berdasarkan latar belakang agama yang cetek selain hanya mengharapkan populariti sebagai artis semata-mata. Bukan itu saja, penceramah yang pernah menjadi pengacara sebuah rancangan ilmiah di televisyen itu juga tidak pernah diberikan sebarang kelulusan berceramah dan pernah ditahan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Kenyataan itu dikeluarkan Pengarah Jais, Datuk Mohamed Khusrin Munawi yang mengakui berdasarkan maklumat, bekas penyanyi kumpulan rock terbabit tidak mempunyai latar belakang agama bagi melayakkannya memberikan ceramah agama.
Tanpa berselindung, beliau berkata, penceramah muda terbabit juga pernah ditahan kerana tidak memiliki kebenaran bagi menyampaikan ceramah tetapi tidak didakwa dan dibebaskan.
“Apa yang kami ketahui, dia (Akhil) pandai bercakap seperti penceramah lain tetapi tidak memiliki latar belakang agama yang sepatutnya dimiliki seorang penceramah agama.
“Bagaimanapun, kami tidak menafikan pengaruh artis membolehkan orang ramai tertarik dan gemar hadir bagi mendengar ceramahnya yang sebelum ini tidak ketinggalan melampiaskan kata-kata sindiran terhadap orang lain,” katanya, semalam.
Malah, katanya, selepas ditahan Jais kerana berceramah tanpa kebenaran, Jais tidak pernah menerima sebarang permohonan daripada penyanyi rock terbabit.
Menurutnya, sepanjang pengetahuan, Akhil tidak memilik latar belakang agama walaupun pernah memberikan ceramah agama selepas meninggalkan dunia artis.
“Apa yang kami bimbang, penceramah yang tidak memiliki pengetahuan agama sepatutnya tetapi berlagak bijak berceramah yang boleh menjurus kepada mengelirukan masyarakat yang menjadi pendengar.
“Kami tidak mahu penceramah yang hanya pandai cakap tetapi tidak ada pengetahuan agama dan apa yang paling membimbangkan mereka menggunakan logik akal dalam ceramah mereka,” katanya.
Tanpa berselindung, Mohamed Khusrin, berkata Selangor bukan tempat bagi penceramah terbabit, lebih-lebih lagi selepas masalah rumah tangga dengan bekas isterinya menjadi isu sebelum ini.
Menurutnya, kelemahan menangani isu peribadi itu juga boleh dilihat sebagai kelemahan yang tidak sepatutnya ada bagi seorang yang mahu bergelar penceramah yang sepatutnya menjaga tata susila mereka yang memiliki ilmu agama yang syumul.
“Bagi saya, kita sudah mengetahui latar belakang agama Akhil dan sudah pasti kita tidak akan membenarkan penceramah muda (Akhil) ini mengadakan ceramah di negeri ini.
“Bukan itu saja, Akhil juga tidak pernah memohon sebarang kebenaran untuk berceramah bagi membolehkan siasatan lebih terperinci terhadap pengetahuan dan ilmu agama yang dimiliki,” katanya.
Mengulas lanjut isu itu, Mohamed Khusrin berkata, tidak ada guna memberikan kebenaran kepada penceramah termasuk Akhil yang hanya pandai bercakap jika ia lebih kepada untuk mengaibkan orang lain.
Menurutnya, seorang penceramah perlu mempunyai sifat terpuji dan tidak mengaibkan orang lain dalam ceramah dan bagi Akhil yang perlu juga melihat peranannya yang menyindir masyarakat artis yang pernah disertai satu ketika dulu.
“Alasan itu (tidak mengaibkan orang lain) adalah antara peraturan yang perlu dipatuhi jika ingin memperoleh kebenaran berceramah di negeri ini.
“Kami tidak mahu sebahagian besar daripada ceramah yang diberikan lebih kepada mengutuk dan mengaibkan orang lain sehingga mengabaikan ilmu yang sepatutnya diperoleh mereka yang menjadi pendengar,” katanya.
Tanpa menidakkan hak untuk Akhil dan penceramah lain berceramah, Mohamed Khusrin, berkata setiap penceramah perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan termasuk memiliki bukti kemampuan dan kemahiran ilmu agama yang dimiliki.
Menurutnya, Jais akan memastikan ada bukti seperti sijil atau kelulusan dalam bidang agama dimiliki mereka yang berhasrat berceramah di negeri itu bagi mengelak timbul masalah yang tidak dijangkakan termasuk membawa unsur yang bertentangan amalan umat Islam di negara ini.
“Kami juga mempunyai cara tersendiri bagi mengenal pasti sama ada seseorang pemohon itu memiliki ilmu agama yang sepatutnya bagi melayakkan mereka menyampaikan ceramah agama.
“Begitu juga pendekatan tertentu dilakukan bagi mengesan sama ada mereka (pemohon) menjadi pengamal sesuatu pegangan yang tidak dibenarkan di negara ini,” katanya.
Menurutnya, saringan teliti itu bagi memastikan tidak ada penceramah ‘mata duitan’ yang mahu menjadikan kawasan di negeri itu sebagai ‘lubuk’ bagi mengaut keuntungan mudah mereka.
Readmore...