Penamaan calon Manek Urai: 10 ribu iringi calon PAS

0 ulasan
 
Pekan kecil Manek Urai pagi ini bertukar wajah apabila ribuan penyokong PAS dan Umno mengiringi calon masing-masing ke pusat penamaan calon bagi pilihanraya kecil DUN kawasan tersebut pagi ini. Walaupun proses penamaan calon itu hanya bermula jam 9 pagi, tetapi penyokong kedua belah pihak sudah mula berkumpul seawal jam 7 pagi sebelum berarak ke pusat penamaan calon SMK Sultan Yahya Petra.Penyokong Umno berhimpun di ibupejabat parti itu di Kuala Krai sambil memukul gendang dan gong tradisional Kelantan mengikut rentak dikir barat, sementara menunggu ketibaan pemimpin mereka.

Pertama tiba di situ ialah pengerusi badan perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed. Setiausaha Agung Umno, Datuk Tengku Adnan Mansor turut hadir untuk memantau persiapan untuk proses penamaan calon.

Pada jam 8.30 pagi, kira-kira 2,000 penyokong Umno sudah bersedia untuk mula berarak ke pusat penamaan calon.

Hadir mengiringi calon Umno - Tuan Aziz Tuan Mat, 39 - ialah Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Naib Presiden, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Datuk Mohd Shafie Apdal, serta Ketua Pemuda dan Wanita Umno - Khairy Jamaluddin dan Datuk Shahrizat Abdul Jalil.Sementara kira-kira 2,000 penyokong PAS pula mula berhimpun di persimpangan Jalan Kuala Krai pada kira-kira jam 7 pagi.

Dan ketika parti itu mengadakan sembahyang hajat di Masjid Al-Jauhar, jumlah penyokong PAS sudah bertambah kepada hampir 10,000 orang

Dengan diketuai oleh Mursyidul Am PAS yang juga menteri besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat, mereka mula berarak mengiringi calon PAS - Mohd Fauzi Abdullah, 50 - ke pusat penamaan calon pada kira-kira jam 8.10 pagi.

SMK Sultan Yahya Petra terletak sejauh kira-kira 1.4 km.

Readmore...

Manohara Berhutang Tengku Fakhry RM972,750

0 ulasan
 
Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Mohd Fakhry Petra hari ini memfailkan satu permohonan di Mahkamah Tinggi Syariah Kota Bharu untuk memaksa isternya, Manohara pulang kepadanya.

Tengku Mohd Fakhry juga menuntut supaya model Indonesia itu membayar balik hampir RM1 juta pinjaman yang diberikannya kepada Manohara ketika perkahwinan mereka.

Permohonan itu difailkan oleh peguamnya, Zainur Rijal Abu Bakar hari ini.

Tengku Mohd Fakhry juga mendapat kebenaran mahkamah untuk menyerahkan permohonan itu di luar bidangkuasanya kerana Manohara kini berada di Indonesia.

Perkara itu akan disebut di mahkamah berkenaan 2 Ogos depan.
Readmore...

Manek Urai: Bantuan UMNO musim pilihanraya...

0 ulasan
 
KUALA KRAI, 5 Julai (Bernama) -- Seramai 6,142 pelajar sekolah rendah, menengah dan sekolah Arab di Manik Urai mendapat perhatian Kementerian Pelajaran yang akan memberikan mereka bantuan uniform dan beg sekolah secara percuma.

pria malaya kata...


Sungguh bertuah rakyat Manik Urai..nampaknya Umno betul2 tak tipu..janji Umno utk jadikan Manik Urai kawasan anak angkat sekiranya memenangi PRK itu telah dibuktikan awal2 lagi..katanya, ini sebagai tanda ingatan dan pernghargaan dari pihak kementerian pada seluruh rakyat Manik Urai..sungguh 'bijak' dan 'bernas' sekali alasan ini..

Ternyata, 'kuasa' yg ada pada Umno tiada tolok bandingnya, tiada siapa yg mampu melawan dan menggugat 'kuasa' yg ada pada Umno, selaku parti tonggak pemerintah..betul lah kata 'orang', BN itu ialah 'Beri Nikmat'...'BN perintah, rakyat senang', dan sebagainya..

Penulis yakin, tawaran (baca rasuah) wang dan hadiah kepada rakyat Manik Urai ini bukanlah yg terawal dan yg terakhir..pertarungan sebenar baru bermula esok, ini bermakna, penduduk Manik Urai berpeluang untuk menjadi OKT (Orang Kaya Baru) hanya dlm beberapa hari sahaja lagi..minta lah apa yg diidamkan, tuntutlah apa yg diinginkan, nascaya Umno mampu merealisasikannya..

Apa pun itu perancangan mereka, pada fikiran mereka sejak dulu kini dan selamanya, dgn tawaran (baca rasuah) berupa wang dan hadiah sebegitu, maka undi pastinya akan beralih arah kdp mereka..tapi mungkin mereka terlupa, negeri Kelatan bukanlah seperti negeri2 lain, orang Melayu Kelantan bukanlah seperti orang Melayu Johor atau Terengganu..

Jika Melayu negeri lain, cukup diberi mesin jahit dan beras sekampit, undi ternyata terarah kepada lammbang 'dacing', tetapi di Kelantan situasinya cukup berbeza..rakyat Kelantan sudah berpengalaman selama lebih 20 tahun..walaupun ditawar segala harta benda dan kesenangan, undi mereka tetap setia kepada lambang 'bulan'..bak kata Tok guru, beri wang kita ambil, beri gula kita kacau, beri beras kita tanak, tapi bila undi, undilah 'bulan'...=)

wallahua'lam...

Musim persekolahan dah masuk setengah tahun, baru nak ingat bagi bantuan...UMNO ni masih lagi dengan tabiat lama. Nak bodek mak bapak dah tak jalan lagi kali ni umpan pelajar sekolah pulak, memang dulu kini dan selamanyalah UMNO ni tak kan berubah jadi cerdik...semakin lama semakin tak keruan demi undi.
Readmore...