Apa sudah jadi dengan Presiden UMNO ni?

1 ulasan
 
"Kita telah masuk ke bulan ketiga sejak pelantikan Perdana Menteri yang baru. Kalau itulah ukuran sambutan orang terhadap Perdana Menteri yang baru maka sudah tentu ada sesuatu yang tidak kena."

Demikian pandangan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam satu wawancara bersama Harakah baru-baru ini.


Menurutnya, ukuran Dato' Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri baru boleh dilihat berdasarkan sambutan masyarakat terhadapnya termasuk dunia luar.


"Dalam ukuran kepada populariti Perdana Menteri yang baru, kalau kita ambil daripada kaca mata "ucap tahniah" yang diterima oleh Malaysia, setakat ini yang saya diberi faham hanya Singapura, Brunei, dan baru-baru ini Amerika yang ucapkan tahniah. Hanya tiga pemimpin negara dari seluruh dunia yang menyampaikan ucapan tersebut.


"Kita telah masuk ke bulan ketiga sejak pelantikan Perdana Menteri yang baru. Kalau itulah ukuran sambutan orang terhadap perdana menteri yang baru maka sudah tentu ada sesuatu yang tidak kena,"jelasnya.


Tambah Nik Aziz, jika diselidik,sudah pasti pergolakan bukan sahaja dalam komponen Barisan Nasional (BN) malah isu dalaman Umno sendiri boleh dianggap sebagai punca pelantikan Najib sebagai Perdana Menteri tidak diterima dengan baik.


"Apa agaknya yang tidak kena, jelaslah pergolakan dalaman seperti isu PPP dengan elemen dua presiden antara Murugiah dengan Kayveas belum lagi selesai.


"Begitu juga dengan perpecahan di Terengganu antara blok Ahmad Said dengan Idris Jusoh, laporan ancaman bunuh ketika hendak hadir mesyuarat sidang dun masih belum selesai,"jelasnya lagi.


Nik Aziz juga menerangkan, bukan sahaja satu atau dua perkara tetapi ia juga melibatkan hampir seluruh negara seperti,"di Pulau Pinang sendiri pun, usul tidak terima kepada kepimpinan majlis perbandaran menolak salah satu. Itupun ia masih dalam keadaan yang hangat.


"Jika kita tinjau di Perlis, keadaan yang hampir serupa. Di wilayah ini, keadaannya sama, orang yang boleh diharap dalam menyokong Najib hanya dua, tiga orang sahaja. Mungkin dia bekas setiusaha politik dia, Zahid Hamidi dan mungkin seorang lagi yang baru dilantik sebagai Senator. Selain mereka, saya lihat masih berkecuali dan kemungkinan tidak memberi wala' kepada Najib."


Dalam pada itiu katanya, desakan oleh pemimpin DAP, Lim Kit Siang agar Najib diuji di parlimen untuk melihat wujud sokongan atau tidak juga antara indikasi bahawa kepimpinan Najib benar-benar bermasalah.


"Sebab itu desakan yang ditimbulkan oleh Lim Kit Siang berasaskan kepada 45 peratus sahaja undi popular yang diperolehi. Najib sepatutnya diuji dalam sidang dewan yakni 'vote for non-confidence'.


"Kenapa ini tidak boleh dibuat? Ini perkara yang boleh dinilai tahap kekukuhan Umno buat masa sekarang ini,"tegasnya.
Readmore...

PAS AKAN HILANG NILAI JAMAAH ISLAMIYAH JIKA TERUS BERSAHABAT DENGAN UMNO

0 ulasan
 

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat dilaporkan berkata pihak yang berkeras menyokong cadangan kerajaan perpaduan sebagai tidak mendengar nasihat dan cuba membelakangkan kuasa beliau sebagai Mursyidul Am PAS.


"Bagaimanapun sebagai pemimpin parti, saya akan terus menasihatkan ahli, walaupun ada yang tidak mendengarnya," katanya dalam laporan Bernama.


"Isteri boleh jadi buat salah kepada suami, dan suami boleh jadi buat salah kepada isteri, anak boleh jadi buat salah kepada ibu bapa. Begitu jugalah dalam politik," katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan Menteri Mentor Singapura Lee Kuan Yew, di pejabatnya di Kota Darulnaim, di Kota Bharu hari ini.


Katanya, beliau tetap dengan pendiriannya bahawa mereka yang mempertahankan idea pembentukan kerajaan perpaduan seperti yang disarankan presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai “boneka Umno”.


Khamis lalu, Nik Aziz membidas pemimpin parti itu yang mempertahankan saranan membentuk kerajaan perpaduan dengan menyifatkan mereka "boneka Umno".


Nik Aziz dilaporkan berkata beliau tak boleh lari daripada keputusan Muktamar PAS di Ipoh tahun lalu untuk menyokong Pakatan Rakyat.


Beliau juga dilaporkan berkata suara sumbang dari PAS untuk buat kerajaan perpaduan ini adalah boneka Umno.


Laporan minggu lalu itu turut memetik Nik Aziz sebagai berkata, isu kerajaan perpaduan ini ditimbulkan oleh presiden PAS, bukannya menggambarkan kehendak PAS.


"Presiden ini ketua bagi pertubuhan, dan pertubuhan tidak buat keputusan, itu kenyataan peribadi," katanya dalam laporan tersebut.


Ketika MC berura-ura mahu keluar dari gagasan BARISAN NASIONAL (BN), Presiden PAS dan Timbalan Presiden pulak dok kalut nak berbuat baik dengan UMNO dengan gagasan baru KERAJAAN PERPADUAN. Tak guna berbuat baik dengan UMNO ni.....Dalam UMNO sendiri pun dah celaru biru. Pemimpin rasuah, kronisme dan kebanayakannya adalah penyamun duit dan harta rakyat.


Saya cukup hairan, pasai apa Presiden PAS sangat-sangat nak berbaik dengan UMNO. Kononnya dalam Islam berdosa kalau kita tolak dengan orang yang nak berbincang dengan kita. Presiden kena sedar bahawa UMNO tu dah nak hancur dan nak mampus. Maka dia akan runtun PAS untuk bina semula kekuatan. Apabila dia kuat nanti, maka UMNO tulah juga yang akan melingkup dan menjahanamkan PAS.


Dengarlah kata dan nasihat MURSYIDUL AM PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz. kalau tak mau dengag cakap dia, Presiden nak dengag cakap sapa lagi? Nak dengag cakap Tun Mahathir ka? Atau Presiden dah lupa ka bahawa Kerajaan PAS Terengganu lingkup adalah kerana MB dan juak-juak dari PAS juga yang menjahanamkan mandat rakyat kepada Kerajaan PAS Terengganu. Pikiaglah, MCA pun mahu cabut..kita pulak dok terhegeh-hegeh nak tunjuk baik dengan UMNO..

Readmore...

MANEK URAI: PAS KESAL UMNO BN SALAHGUNA JENTERA KERAJAAN

0 ulasan
 

Biar pun yakin Pas akan mendapat sokongan padu daripada pengundi pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, 14 Julai ini, persiapan rapi masih perlu dilakukan jentera pilihan raya parti itu.

Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Krai, Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, persediaan lebih kemas itu perlu kerana Barisan Nasional (BN) dijangka akan menggunakan segala kemudahan yang ada termasuk jentera kementerian dan agensi kerajaan untuk meraih undi menjelang pilihan raya kecil itu.

Menurutnya, berdasarkan maklumat terbaru yang diterima, beberapa kementerian mengarahkan semua agensi dan jabatan di bawah mereka yang ada di negeri ini supaya menggunakan segala kemudahan yang ada untuk tujuan berkenaan.

“Agensi dan jabatan kerajaan di bawah beberapa kementerian ini, diarahkan supaya menggunakan segala kemudahan, peruntukan dan jentera kakitangan yang ada untuk melaksanakan projek dan menyalurkan bantuan segera sempena pilihan raya kecil DUN Manek Urai.

“Saya juga sudah mengenal pasti, beberapa kementerian terbabit yang mengarahkan kakitangan mereka supaya turun dan berkempen di Manek Urai,” katanya di sini, semalam.

Abdul Latiff yang juga Ketua Dewan Pemuda Pas Kelantan berkata, BN tidak seharusnya menggunakan kemudahan agensi dan jabatan kerajaan, bagi tujuan menarik sokongan pengundi kerana pilihan raya kecil itu adalah pertandingan antara parti dan bukannya antara kerajaan dengan kerajaan.

Menurutnya, dengan kemudahan dan peruntukan yang terhad, kerajaan negeri sudah tentu tidak akan mampu untuk melawan kerajaan Pusat yang mempunyai kemudahan dan sumber kewangan yang jauh lebih besar.

“Kita (Pas) berasa kesal dan kecewa kerana dengan arahan ini, BN sudah menyalahgunakan kuasa yang ada pada mereka. Sepatutnya (pilihan raya kecil) ini pertandingan antara dua parti dan bukannya antara dua kerajaan,” kata Abdul Latiff yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Mengkebang.
Readmore...

MANEK URAI: Pemimpin UMNO/BN dah mula cakap merapu

0 ulasan
 
Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai akan dijadikan anak angkat Kerajaan Pusat sekiranya Barisan Nasional (BN) menang pilihan raya kecil kawasan itu 14 Julai ini, kata Pengerusi Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed.


Katanya, Manek Urai di bawah BN akan memudahkan tumpuan terhadap usaha membangunkan infrastruktur dan meningkatkan taraf hidup rakyat di situ yang kebanyakannya hanya bekerja kampung dan berpendapatan rendah.


“Sebahagian besar penduduk Manek Urai memerlukan pelbagai bantuan daripada Kerajaan Pusat seperti pembangunan infrastruktur dan peningkatan taraf hidup,” katanya yang juga Pengarah Pilihan Raya BN DUN berkenaan, di sini semalam. – Bharian.


aku kata…


Terdesak sangat UMNO nak menang kali ini nampaknya…nak jadikan anak angkat kerajaan Pusat pulak tu. Mengapa pada tahun 2004 bila UMNO menang di Manek Urai tak dijadikan anak angkat masa tu. Mengapa kesempatan yang ada pada 2004, pembangunan infrastruktur dan peningkatan taraf hidup tidak dibangunkan. Mustapa tak payahlah nak tunjuk baik nak tunjuk lagak dengan kuasa yang ada di kerajaan pusat, jangan jadi pembohong penipu dulu, kini & selamanya.


Namun, satu perkara penting yang Mustapa terlepas pandang ialah rakyat Kelantan adalah bijak berpolitik. Lihat saja keputusan PRU 12. Semakin banyak habuan yang UMNO bawakan, semakin jauh UMNO dipijak keperut bumi…pelupa rupanya Mustapa ni.
Readmore...

“BONEKA UMNO” MEMIMPIN DALAM PAS?

2 ulasan
 
KOTA BHARU – Semalam (Ahad), Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sekali lagi menegaskan bahawa pemimpin dan penyokong PAS yang mempertahankan idea pembentukan kerajaan perpaduan disifatkan sebagai ‘boneka UMNO’.

Datuk Nik Abdul Aziz berkata, beliau memanggil ‘boneka UMNO’ kerana beliau mempunyai hujah yang kukuh tetapi dia tidak ingin panjangkan isu tersebut.

Dalam keadaan sekarang, mereka (pemimpin dan penyokong PAS) bukan sahaja didakwa tidak mendengar nasihat dan teguran berhubung isu itu, malah cuba membelakangi kuasanya sebagai Mursyidul Am parti itu.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menerima kunjungan hormat Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew di pejabatnya, di Kota Darul Naim semalam (Ahad).

Pada Jumaat lepas, Datuk Nik Abdul Aziz membidas golongan dalam parti itu yang mempertahankan cadangan Abdul Hadi untuk membentuk satu kerajaan perpaduan dan menyifatkan mereka ini sebagai ‘boneka UMNO’.
Readmore...