Manek Urai: Di manakah UMNO mencegah kemungkaran?

0 ulasan
 

SUNGAI SOK, 7 Julai - Kemenangan di Manek Urai akan menjadi petunjuk kepada seluruh rakyat di negara ini bahawa Umno-BN perlu ditolak.

Demikian ujar Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasrudin Hasan Tantawi pada Himpunan 100,000 Pemuda Pakatan Rakyat di Sungai Sok baru-baru ini.

"Sekiranya kita menang di Manek Urai ini ia merupakan satu petunjuk bahawa kita perlu tolak Umno" katanya sambil disahut dengan laungan takbir.

Ujarnya, kemenangan pilihanraya kecil di Manek Urai ini merupakan satu isyarat daripada rakyat kepada pemimpin Umno-BN bahawa rakyat menolak Umno.

Beliau turut menyatakan faktor yang menyebabkan rakyat perlu menolak Umno, termasuklah kelonggaran Umno yang dipilih sebagai pemerintah terhadap kewajipan mendirikan sembahyang.

Beliau kemudian menghuraikan maksud "sembahyang" iaitu rukuk dan sujud kepada Allah."Sembahyang" ini juga tunduk dan patuh kepada Allah.

"Mereka tidak pernah melaksanakan syariat Allah. Mereka tidak pernah meninggikan kalimah Allah, meletakkan Islam itu lebih tinggi daripada idealogi yang dicipta oleh manusia, sedangkan Islam agama yang tinggi" jelas beliau pada Himpunan Pemuda Pakatan Rakyat.

"Umno dengan fahaman kebangsaannya mereka tidak bersedia untuk menjadikan negara ini sebagai negara yang tunduk dan patuh kepada Allah" ujar beliau lagi.

Selain itu ujarnya, Umno-BN masih belum mampu menegakkan segala perkara makruf dan mencegah kemungkaran walaupun negara ini diisytiharkan sebagai sebuah negara Islam.

"Di manakah Umno mencegah kemungkaran?

"Di sekeliling sebuah masjid di bandar kuantan itu terdapat lebih 25 buah kelab malam yang beroperasi sehingga jam 2 pagi" tambah beliau ketika menyatakan faktor yang menjadi penyebab peningkatan jenayah dan gejala sosial saban hari.

"Inilah tanda yang mesti kita tolak Umno" tegas Ustaz Nasaruddin lagi.

Turut hadir dalam majlis himpunan tersebut ialah Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Azman Syafawi, Ketua Pemuda PAS Kelantan, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman dan beberapa lagi pimpinan PAS Pusat.
Readmore...

Istana Khir Toyo di Shah Alam

0 ulasan
 
Rumah kediaman mantan Menteri Besar Selangor, Dato' Seri Dr Mohamed Khir Bin Toyo di Shah Alam dibina dengan kos keseluruhan sebanyak RM24 juta.

Demikian fakta yang didedahkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), Sekinchan, Ng Suee Lim ketika ditemui selepas membawa pemberita meninjau banglo tersebut yang beliau sifatkan sebagai Istana Khir Toyo.

Persoalannya, saya bukan ada hasad dengki atau pun iri hati kerana beliau memiliki rumah sebesar ini.


"Tetapi sekiranya, dia mampu dan memiliki kekayaan dari sumber yang halal, saya tiada masalah malah saya ucapakan tahniah. "Apa yang saya nampak sebelum ini, dia merupakan seorang doktor gigi biasa," katanyaApabila lapan tahun katanya, dia menjawat jawatan Menteri Besar Selangor, dia mampu untuk membina sebuah rumah sebesar itu."Setahu saya sebagai seorang penjawat awam, Menteri Besar Selangor tidak boleh berniaga dan tidak boleh terlibat dalam apa-apa aktiviti perniagaan termasuk semua Adun dan Speaker," katanya.Menurut beliau, gaji Menteri Besar hanya RM48,000 yang meliputi semua elaun dan makan minum dan gaji pembantu semua ditanggung oleh Kerajaan Negeri dan ini bermakna gaji seorang menteri besar alam tempoh setahun sebanyak, RM576,000, gaji Khir Toyo sewaktu menjadi menteri besar.Katanya, selama lapan tahun gaji keseluruhan yang beliau dapat dalam masa lapan tahun RM4.7 juta termasuk 'interest', belum tentu dapat mengumpul kekayaan sebanyak itu.Beliau mendesak Khir Toyo beri penjelasan mengenai isu ini, daripada jumlah ini, bolehkan memiliki banglo sebesar ini. Dari mana sumber, rakyat nak tahu, sebab kerajaan negeri Selangor yang baru ini sedang mengamalkan dasar ketelusan.Kes berat ni wak Khir...agak-agaknya apalah jawapan dari mantan mb Selangor ni?

Readmore...

‘Mat Gongcang’ kena cekup depan pintu

0 ulasan
 
KUALA TERENGGANU – Sejak tiga bulan lalu penduduk di sebuah pangsapuri di Jalan Air Jernih di sini dilanda kehairanan ekoran penemuan ‘cecair pelik’ di depan pintu rumah mereka. Hampir 15 penduduk pernah menjadi mangsa apabila cecair yang menimbulkan bau kurang menyenangkan dan tidak diketahui asal-usulnya itu mengotori rumah mereka.


Akhirnya misteri itu terjawab kelmarin selepas penduduk memberkas seorang pemuda berusia 22 tahun yang mempunyai hobi pelik iaitu suka melakukan onani di depan pintu rumah orang.


Seorang penduduk, Chong Chee Kong, 32, berkata, mereka menahan pemuda berasal dari Kampung Banggol Air Lilih, Manir itu pada pukul 9 malam kelmarin selepas hampir dua bulan melakukan intipan.


Katanya, sebelum ditahan, pemuda itu dilihat mengekori dua wanita yang tinggal di tingkat tiga dan apabila mereka masuk ke dalam rumah, dia berdiri di depan pintu lalu melepaskan nafsunya.

Readmore...