‘Anjing Punya Polis’

0 ulasan
 
Kenapa belanja RM50,000 untuk kutip denda RM25?

MUNGKIN kes ini bakal tercatat dalam buku Guinness of World Record sekiranya Mantan Ketua Anak Negeri Sandakan, OKK Hassnar M.P.Ebrahim tewas dalam perbicaraan tiga kes kesalahan kecil yang ‘direka’ atau pertuduhan yang tidak berasas ke atas beliau di Mahkamah Majistret Kota Kinabalu.


“Saya pun tidak tahu kenapa saya dituduh dengan tiga kesalahan kecil tersebut yang tidak pernah saya lakukan. Mungkin mereka cuba menghalang atau melengahkan saya menyampaikan saman dan sapena kepada pegawai kanan polis terutama Pesuruhjaya Polis sabah yang telah mendatangkan kerugian kepada saya dalam kes serangan dan salahguna kuasa polis diladang saya di Latangon, Kinabatangan,” ujar Hassnar yang ditemani peguamnya, Haji Ansari Abdullah.


Tegas Hassnar, adalah tidak masuk akal, jika kerajaan terpaksa membayar gaji hakim, pembantu mahkamah, elaun saksi, gaji Timbalan Pendakwa Raya, Elaun Anggota polis dan sebagainya yang dianggarkan melebihi RM50,000 sedangkan jika beliau didapati bersalah dendanya hanya RM25 sahaja.


“Mereka seperti mengejar pelangi dan meminta saya mengaku salah. Tetapi saya mempunyai maruah untuk dipertahankan,” ujar Hassnar yang agak berang dan menggelarkan polis yang menghantar saman dan menurut perintah ketua mereka sebagai ‘Anjing Punya Polis’ dan ‘Polis Rasuah’.


Hassnar kesal kerana PDRM telah menyalahguna dana awam untuk menutup kelemahan pegawai atasan mereka dengan melengah-lengahkan beliau menyampaikan saman melalui tiga tuduhan yang langsung tidak berasas.


Bagaimanapun, Hassnar mengaku tidak bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan berkenaan yang menurut beliau sengaja direka-reka oleh Polis untuk menghalang beliau daripada membongkar salah laku Polis terhadap rakyat dan meminta dibicarakan.


Oleh: HAFIZ JAMAIL (sabahkini)

Readmore...

Pria Itu Berhubungan Seks dengan Kuda

0 ulasan
 
SOUTH CAROLINA, KOMPAS.com — Seorang pria asal South Carolina, AS, diadili karena berhubungan seks dengan seekor kuda.

Aksi nyeleneh Rodell Vereen (50) terungkap pada Rabu (29/7) setelah terekam kamera pengintai yang dipasang di kandang oleh pemilik kuda.

Ternyata, ini bukan pertama kali Vereen tertangkap menyodomi binatang. Dia mengaku bersalah tahun lalu karena berhubungan seks dengan kuda dan di kandang yang sama milik Barbara Kenley. Saat itu pelaku dihukum tiga tahun masa percobaan dan masuk daftar pelaku pencabulan di negara bagian South Carolina.

Kenley mengaku mulai curiga dengan kelakuan aneh yang ditunjukkan Sugar, si kuda berusia 21 tahun tersebut. Lebih-lebih kuda itu mengalami infeksi. "Polisi mengatakan tidak mungkin pelaku yang sama. Namun, saya tidak percaya ada dua laki-laki di sekitar sini yang melakukan hal ini terhadap kuda yang sama," kata Kenley.

Ia pun memasang kamera pengintai sejak 19 Juli. Hasilnya terekam ulah Vereen yang menyodomi kudanya. Pelaku pun tertangkap basah dan digelandang ke kantor polisi. Ia terancam dengan hukuman lima tahun penjara.

n/k..: macam-macam hal dalam dunia sekarang ni...
Readmore...