‘Anjing Punya Polis’

0 ulasan
 
Kenapa belanja RM50,000 untuk kutip denda RM25?

MUNGKIN kes ini bakal tercatat dalam buku Guinness of World Record sekiranya Mantan Ketua Anak Negeri Sandakan, OKK Hassnar M.P.Ebrahim tewas dalam perbicaraan tiga kes kesalahan kecil yang ‘direka’ atau pertuduhan yang tidak berasas ke atas beliau di Mahkamah Majistret Kota Kinabalu.


“Saya pun tidak tahu kenapa saya dituduh dengan tiga kesalahan kecil tersebut yang tidak pernah saya lakukan. Mungkin mereka cuba menghalang atau melengahkan saya menyampaikan saman dan sapena kepada pegawai kanan polis terutama Pesuruhjaya Polis sabah yang telah mendatangkan kerugian kepada saya dalam kes serangan dan salahguna kuasa polis diladang saya di Latangon, Kinabatangan,” ujar Hassnar yang ditemani peguamnya, Haji Ansari Abdullah.


Tegas Hassnar, adalah tidak masuk akal, jika kerajaan terpaksa membayar gaji hakim, pembantu mahkamah, elaun saksi, gaji Timbalan Pendakwa Raya, Elaun Anggota polis dan sebagainya yang dianggarkan melebihi RM50,000 sedangkan jika beliau didapati bersalah dendanya hanya RM25 sahaja.


“Mereka seperti mengejar pelangi dan meminta saya mengaku salah. Tetapi saya mempunyai maruah untuk dipertahankan,” ujar Hassnar yang agak berang dan menggelarkan polis yang menghantar saman dan menurut perintah ketua mereka sebagai ‘Anjing Punya Polis’ dan ‘Polis Rasuah’.


Hassnar kesal kerana PDRM telah menyalahguna dana awam untuk menutup kelemahan pegawai atasan mereka dengan melengah-lengahkan beliau menyampaikan saman melalui tiga tuduhan yang langsung tidak berasas.


Bagaimanapun, Hassnar mengaku tidak bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan berkenaan yang menurut beliau sengaja direka-reka oleh Polis untuk menghalang beliau daripada membongkar salah laku Polis terhadap rakyat dan meminta dibicarakan.


Oleh: HAFIZ JAMAIL (sabahkini)

Iklan

sila klik ~ Jus Hebat Untuk Lelaki dan Wanita

sila klik ~ Bisnes Tanpa Modal Walau Sesen Pun - Komisyen 100 - 200 peratus

sila klik ~ RM 1.00 setiap pendaftaran

Komen sajer ler...