Nik Aziz: Polemik kalimah Allah akibat fahaman politik suku

0 ulasan
 

KOTA BARU, Jan 6 — Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan polemik membabitkan penyokong parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan sejak Khamis lalu berhubung isu penggunaan kalimah "Allah" bagaikan adanya muslihat di sebalik tindakan mereka.Sehubungan itu kata beliau, kekeliruan yang wujud berhubung isu tersebut sebenarnya berpunca daripada fahaman "politik suku agama suku."“Sehari dua ini timbul pasal kalimah ‘Allah’, Kristian boleh guna atau tidak. Dalam surat khabar bermacam-macam melaporkan mengenainya. Apa benda ni?“Ambo (saya) rasa isu ini bukan sahaja setakat ada udang di sebalik batu, bahkan bekali (mungkin) ada buaya,” kata beliau sewaktu menyampaikan ceramah umumnya di Medan Ilmu malam tadi.Kini tercetus kontroversi penggunaan kalimah "Allah" ekoran keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan penggunaannya dalam penerbitan akhbar mingguan Herald.Menteri Besar Kelantan ini berkata beliau hairan kumpulan yang mengkritik penggunaan kalimah “Allah” daripada digunakan oleh agama lain adalah dari kumpulan yang selama ini membezakan politik suku agama suku.“Yang beriya-iya sangat panaskan perkara ini... faham ke kamu apa itu Allah?"Bukankah Allah itu adalah tukang yang buat segala-gala. Buat manusia, berbagai kaum berbagai bangsa, berbagai agama. Buat oksigen, hidrogen dan lain-lain.“Orang yang perbesar-besarkan isu ini adalah orang yang duk katakan agama suku politik suku lah."Siapa ajar ilmu semacam ini? Dia ajar orang lain tak boleh guna kalimah ‘Allah’ tapi dalam masa sama dia sebut agama suku politik suku. Tak faham pengertian kalimah Allah agaknya,” ujarnya.Ahad lalu Nik Aziz membuat kenyataan penggunaan kalimah "Allah" oleh Herald mengikut pengamal agama samawi tidak menjadi kesalahan.Namun apa yang membimbangkan masyarakat ialah jika kalimah ini disalahgunakan.Kelmarin PAS mengeluarkan pendirian rasminya dengan menegaskan perkataan "Allah" dibenarkan untuk digunakan oleh agama samawi seperti Kristian dan Yahudi.Bagaimanapun PAS menegaskan penggunaan kalimah "Allah" secara salah dan tidak bertanggungjawab wajar dielakkan supaya ia tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama dalam negara ini.

Readmore...

Alasan remeh, mahkamah tolak permohonan semakan kehakiman Anwar

0 ulasan
 

KUALA LUMPUR, Jan 5 — Mahkamah Tinggi menolak kebenaran permohonan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk semakan kehakiman terhadap satu kenyataan bertulis yang ditandatangani oleh seorang pendakwa raya untuk perbicaraan kes liwat beliau.Hakim Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) Datuk Aziah Ali dalam keputusannya berkata permohonan itu adalah remeh dan menyusahkan serta menyalahgunakan proses mahkamah.Beliau menolak permohonan itu dengan kos.Katanya beliau bersetuju dengan penghujahan Peguam Kanan Persekutuan Datin Azizah Nawawi bahawa ia adalah penyalahgunaan proses untuk memndapatkan bantuan mahkamah sivil bagi semakan kenyataan bertulis itu dan untuk mengarahkan responden pertama (Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Hanafiah Zakaria) mengeluarkan satu kenyataan bertulis yang baru.“Mahkamah sivil itu tidak ada bidang kuasa untuk semakan sebarang tindakan yang diambil Timbalan Pendakwa Raya ketika menjalankan tanggungjawabnya di bawah Kanun Prosedur Jenayah (CPC), tambah beliau.Beliau berkata jika permohonan Anwar dibenarkan, bermakna mahkamah sivil campur tangan dengan bidang kuasa mahkamah jenayah.Pada 3 Ogos, 2009, Anwar telah memfailkan permohonan semakan kehakiman yang menamakan Mohamad Hanafiah, pihak pendakwaan dan kerajaan sebagai responden.Hanafiah telah mengeluarkan satu kenyataan bertulis di bawah Seksyen 51A(1)(c) Kanun Prosedur Jenayah kepada Anwar, membayangkan bahawa tidak ada fakta yang berpihak kepada pembelaan pada perbicaraan liwatnya.Kenyataan itu diserahkan kepada Anwar pada 24 Jun, 2009. Anwar memohon satu pengisytiharan bahawa kenyataan bertulis yang ditandatangani Mohamad Hanafiah bahawa tidak ada fakta yang berpihak untuk diberikan kepada pembelaan, yang batal dan tidak sah.Beliau memohon satu perintah certiorari untuk memansuhkan, satu perintah mamandus untuk pendakwaan membekalkan kepada Anwar, satu kenyataan bertulis mengenai fakta yang berpihak kepada pembelaan.Anwar juga memohon perintah larangan dan injunksi kepada Hanafiah dan pendakwaan untuk menghalangnya daripada proseding dan meneruskan dengan pendakwaan atau sebarang proseding lain terhadap Anwar, sehingga fakta yang berpihak kepada pembelaan dibekalkan kepada Anwar.Beliau memohon untuk satu perintah terhadap Hanafiah dan pendakwaan tidak mengambil semua tindakan atau sebarang proseding terhadap Anwar sehingga permohonan ini selesai.


Anwar juga memohon ganti rugi teruk dan teladan serta punitif.


Aziah dalam penghakiman 15 muka juga berkata bahawa penyelesaian boleh diperoleh di mahkamah jenayah itu semasa proses perbicaraan.“Keputusan terakhir sama ada atau tidak terdapat fakta berpihak kepada pemohon atau sama ada dua laporan perubatan berpihak kepada pemohon akan dibuat oleh hakim yang membicarakan.”“Hak pemohon terhadap perbicaraan yang adil tidak menjejaskan kenyataan bertulis itu,” tegas Aziah.Azizah bertindak bagi responden sementara peguam Edmund Bon mewakili Anwar.Bon kemudian memberitahu pemberita bahawa beliau menunggu arahan Anwar sama ada untuk membuat rayuan terhadap keputusan tersebut. — BernamaPanduan Menjana Pendapatan

Readmore...

Nik Aziz Ditipu Menantu?

1 ulasan
 
Dari pagi tadi asyik dapat SMS dan panggilan telefon dari sahabat-sahabat Kelantan tentang kemunculan banner misteri yang mendakwa ‘Nik Aziz Ditipu Menantu…Biarkan….Biarkan…”. Nama Ariffahmi terpampang jelas dengan tujuh tuduhan dilontarkan seperti dalam gambar dibawah.

Saya tidak mahu berbicara panjang soal Ariffahmi sebab kes beliau sedang disiasat oleh SPRM dan beliau juga sudah mengumumkan akan meletakkan jawatan pada bulan Mac ini. Bagi saya semuanya yang berkaitan dengan Ariffahmi sudah selesai kecuali kes SPRM beliau yang belum dibuktikan lagi. Maklumlah yang menuduhnya adalah orang Umno, maka pening juga SPRM nak reka bukti untuk kaitkan dengan beliau dan Tok Guru Nik Aziz.

Seluruh rakyat Kelantan dan rakyat Malaysia yang sayangkan Tok Guru pasti kesal melihat banner ini. Jelas banner ini menyerang Tok Guru secara langsung dan mahu menunjukan beliau adalah seorang pemimpin yang bodoh, senang ditipu dan mementingkan kroni.Adakah Tok Guru seorang yang bodoh sehingga tidak tahu intan dan permata. Beliau memilih Ariffahmi sebagai CEO PMBK setelah berbincang dengan beberapa exco kanan termasuk YB Husam yang kita segani dan juga penasihat undang-undang Kerajaan Negeri. Adakah mereka semua bodoh-bodoh juga!Bodohkah Tok Guru kerana memilih Ariffahmi sebagai menantu? saya sebagai seorang ayah yang ada anak perempuan pun tidak akan menyerahkan anak saya kepada orang-orang yang tidak diketahui latar belakangnya. Apa lagi kalau dia seorang penipu. Saya akan selidik dulu siapa dia dan saya yakin Tok Guru dan abang-abang Nik Amalina sudah menyiasat semua ini. Yang pasti, bukan senang nak jadi menantu Tok Guru.Saya juga tertanya-tanya, benarkah Ariffahmi bukan Engineer (Ir). Seorang teman yang juga Ir, sudah menyemak perkara ini tidak lama dulu dah mengesahkan memang beliau adalah Member of Institution of Engineers Malaysia (MIEM) yang berdaftar. Kalau saya yang percaya mungkin ramai yang pertikaikan, itu tak mengapa. Tapi kalau Tok Guru yang percaya, orang yang ada ilmu takkanlah dia percaya buta-buta kalau tak da bukti. Kalau tak benar, sudah pasti Tok Guru sudah menegur beliau kerana itu juga boleh memburukan imej Tok Guru.Pada saya, salah Ariffahmi adalah kerana dia menantu Tok Guru. Itulah kesilapan beliau yang hakikatnya sudah tersurat oleh takdir Allah. Ramai nak jadi menantu Tok Guru tapi dia yang dapat, jadi tidak mustahil ramai orang yang dengki.Ok. Cukup pasal Ariffahmi. Saya sebenarnya kesal dengan orang yang menyebarkan banner ini. Secara tersirat, saya melihat banner ini segaja disebarkan bagi memburukkan imej Tok Guru. Secara tersurat, memang nampak macam nak kenakan Ariffahmi. Tapi bila fikir balik, beliau sudah tiada kepentingan.Ada juga yang kaitkan banner ini dengan penulisan YB Husam yang menegur amalan kroni dalam kalangan pemimpin-pemimpin di Malaysia. Mereka mengambil kesempatan atas teguran terbuka Husam untuk mengenakan Tok Guru.Melihat kepada reka bentuk dan jenis banner yang digunakan (tarpolin), saya yakin. Ini adalah kerja-kerja terancang yang tidak dibuat bersendirian. Dalang disebalik kerja-kerja memburukan imej Tok Guru ini adalah mereka yang mempunyai sumber kewangan yang banyak kerana saya difahamkan banner ini disebarkan dibanyak kawasan di Kelantan bermula di Kota Bharu.


Gambar-gambar ini diambil dari blog-http://jiwokelate.wordpress.com/Saya juga terkejut bila membaca komen di blog Jiwo Kelate tentang hal banner ini


-”Hai susah sangatkah nak selesai isu ini. Ketika Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz Omar cadang letak jawatan segera tidak diendahkan …. ha ni lah padahnya”


-Nampak macam marah Bro Wan Johari. Saya malas nak ambil pusing, sebab mungkin beliau ada masalah peribadi dengan Ariffahmi.Tapi saya agak kesal bila beliau menulis dalam entri bertajuk Wan Nik Setpol TokGuru MB;“Ingat Wan Nik, Jagalah molek Tok Guru tu. Tok Guru, Bila nak buang oghe notis bereti serta merta, bila nak buang anak menantu kena notis tiga bulan. Double standard eh bukan double standard, Baso dia dah TokGuru.Bukan Anual Bakri sore jah kena berhenti serta merta (24 jam), kawe pun kena juga (bukan bawah TokGuru direct tapi kira bawah kerajaan negeri jugaklah), ambo kena tahun 1994 lagi. Memang Tok Guru ‘baso tak adil mana, bab ni. Maaf la weh, amba kata gitu. Muga ambo ada pengalaman juga. Amba tak perugi duit kerajaan Kelantan RM50 juta pun. Aaah cerita lain kalilah, member-member Bloger ajak makan pulak.”Saya ingat orang luar jer serang Tok Guru. Saya tak kisah kalau orang nak serang Ariffahmi, tapi kalau sampai keluar banner nak pertikai kredibiliti Tok Guru dan sindir Tok Guru dalam Blog, saya rasa itu tak jantan.Saya tak fikir Wan Johari ada kena mengena dengan banner tu, tapi kalau komen-komennya sebegitu tidak mustahil ada orang fikir macam itu.Pada saya, mungkin yang sebar banner tu adalah puak-puak Umno yang mabuk todi sampai lupa yang Tok Guru tu Ulama’ yang banyak ilmu dan bertindak ikut akal bukan nafsu. Kalau bukan puak-puak Umno, mungkin juga fraksi mereka yang tak puas hati dengan Tok Guru kerana dipecat dari PMBK tetapi masih ada ramai kawan dalam PAS yang melindunginya.Siapa pun dalang disebalik ini semua, memang orang itu patut dilaknat oleh ahli-ahli PAS yang sayangkan Tok Guru. Kalau nak marah pada Ariffahmi, marahlah. Saya dan orang PAS tak peduli, tapi jangan serang Tok Guru curi-curi macam nie. Ini memang kerja orang penakut. Kalau nak Tok Guru letak jawatan, cakap terus terang. Jangan pukul menantu, sindir Tok Guru.Saya berharap agar mereka yang menganggap diri mereka sebagai Blogger PAS tidak menyusahkan Tok Guru. Hormatilah beliau sebagai Mursyidul Am PAS. Jangan bertindak ’overboard’ hingga memudaratkan imej Tok Guru dan parti keseluruhannya. Jika Umno menyerang Tok Guru dan PAS melalui isu ini, ternyata anda telah memberikan kerjasama yang baik pada mereka dan memudahkan kerja-kerja cybertrooper Umno menyerang parti. Maka secara tidak langsung anda juga dianggap pengkhianat atau musuh dalam selimut. Dan paling glamer skali, orang akan mula memikir bahawa andalah fraksi Umno yang sebenarnya kerana memberikan banyak peluru untuk Umno menyerang PAS. Jadi saya berharap, hentikanlah kebodohan itu sebelum anda menjadi kuda tungganggan cybertrooper Umno. ~ SUMBER ~

Readmore...